Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První dojmy: Porsche Macan (+video)

David Bureš
Diskuze (6)
Macan je sice SUV, působí však velice sportovním dojmem. Oproti Cayenne je pak výrazně hezčí.

Evropští zákazníci mohou v Ženevě poprvé vidět na vlastní oči nové SUV z dílny Porsche – Macan. Jelikož jsou v Evropě populární vznětové motory, debutuje v Palexpu Macan S Diesel. Zážehová verze se ukázala již loni v Los Angeles.

Porsche již od představení Macanu zdůrazňuje, že se jedná o sportovní auto. Nejde než nesouhlasit, přestože se jedná o SUV, automobil působí velice sportovně. Jednotlivé prvky designu jsou použity ze sportovnějších modelů – světlomety se inspirovaly u 918 Hybrid, provedení zádě odkazuje na 911, blíže má ale Panameře.

Macan se svojí velikostí umisťuje pod Cayenne, na délku měří 4,7 metru. Kompaktnější rozměry znamenají, že Macan vypadá lépe než obr Cayenne.

Video se připravuje ...

Také vnitřek působí jak ve sportovním autě. Interiér je útulný a řidiče příjemně obklopí. Sedadla mají výrazné boční vedení, na poměry SUV se sedí nízko, sportovní volant s malým průměrem se příjemně drží, volant je navíc obložen karbonovými vlákny, na vrcholu středového panelu pak v případě auta s Chrono paketem trůní stopky. Macan si zkrátka hraje na sporťák, kde se dá.

Oproti sportovním automobilům má Macan výhodu – dozadu se pohodlně usadí další dva spolujezdci, kteří zde nebudou trpět jako v nějakém kupé. Sportovní jízdu si tak s řidičem užije více lidí.

Záď má jednu zvláštnost, kterou člověk objeví až při hledání otevírání víka zavazadlového prostoru. Pro jeho otevření je totiž nutné stisknout tlačítko u stěrače. Tlačítko se poněkud obtížně hledá, díky němu však linie zádě nenarušuje nějaká klika.

Pod kapotou Macanu S Diesel pracuje vznětový třílitrový šestiválec o výkonu 190 kW. Motor spolupracuje se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou, poháněná jsou všechna kola. Zákazníci si ale na svůj exemplář počkají, čekací lhůta na nový Macan je podle dřívějších zpráv dlouhá 13 měsíců.

David Bureš
Diskuze (6)
Avatar - Ji/Ri
4. 3. 2014 17:25
čudlíky
tam je snad i čudlík na ovládání zahradní hadice....střešní okno,,,, cirkulárku.... 8-s
Avatar - Pekelná Micinka
4. 3. 2014 17:12
Auto.cz
Video??? WTF? To je skoro jak slideshow, jediný, co se liší, že odrazy ve skle a lidé okolo se hýbou. Proč se vůbec namáháte!?!
4. 3. 2014 13:58
Re: volant
Volant je z 918 (respektive je inspirovaný, úplně stejný není). Jeho podoba je známa roky, byť v žádném autě nebyl. Jde o evoluci jejich SportDesign volantu. Volant GTI má podobné prvky, nicméně kromě orámování bloku tlačítek nejde o nic nového.
4. 3. 2014 12:55
Re: volant
Já neříkám, že je špatný. Jen je mi líto, že tu podobu vidím i tam, kde by si to mohli odpustit.
4. 3. 2014 12:45
Re: volant
neviděls naživo. Já jo. Je naopak SUPER.