Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První zrestaurovaná Corvette z propasti (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Na letošní SEMA Show bude vystavena 2009 ZR1 „Blue Devil“, která je jedním z osmi aut, pod nimiž se v National Corvette Museum propadla podlaha.

Před svým návratem do expozice National Corvette Museum v Bowling Green v Kentucky míří samotnou automobilkou důkladně opravená Corvette ZR1 „Blue Devil“ na přehlídku SEMA Show pořádanou v Las Vegas od 4. do 7. listopadu.

Modré kupé je jedním z dvojice vozů zapůjčených National Corvette Museum koncernem General Motors a první ze skupiny osmi automobilů, které zmizely v propasti potom, co se pod nimi propadla podlaha muzejní kupole nazývané Skydome.

Podle hasičů zajišťujících prostor, v němž se 12. února propadla podlaha, měl kráter přes 12 metrů v průměru a byl 7,5 až 9,0 metrů hluboký. První vůz, jimž byla právě zrenovovaná ZR1 „Blue Devil“, byl vytažen o tři týdny později. Tato Corvette dopadla poměrně dobře, protože byla na vrcholu sutin a po vytažení z propasti byla dokonce nastartována a ze Skydome sama vyjela.

V rámci výstavy vozů vytažených z propasti byla ZR1 „Blue Devil“ do září nadále v muzeu. Odtud zamířila k Chevroletu, kde byla během šesti týdnů zrenovována.

Během oprav byly mimo jiné vyměněny popraskané karbonové panely, blatník na pravé straně a dveře na obou stranách. Dalšími novými díly jsou čelní i zadní okno a kryt pravého světlometu. Vyměněno muselo být ohnuté rameno zadní nápravy na pravé straně a důkladnou revizí prošlo olejové vedeni motoru.

V příštím roce mají být zrenovovány další dva vozy, kterými mají být milióntá 1992 Corvette s bílou karoserií a 1962 Corvette v černé barvě. Zbývajících pět vozů má zůstat ve stavu, v němž byly vytaženy z propasti a budou součásti nové expozice dokumentující celou událost.

Těmito pěti vozy jsou 1993 ZR-1 Spyder z majetku General Motors a 1984 PPG Pace Car, 1993 Corvette 40th Anniversary, 2001 Mallett Hammer Z06 Corvette a 1,5-miliontá Corvette z roku 2009, které patří muzeu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)