Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rallye Příbram po 1. dnu: Dohnal má náskok

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)
Posádka Jan Dohnal a Michal Ernst vede po prvním dnu SVK Rallye Příbram, závěrečný podnik TrueCam Mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích.

S mankem 48,1 sekundy jsou druzí Václav Pech a Petr Uhel s Fordem Fiesta R5.

Dohnal vyhrál během soboty pět ze sedmi odjetých rychlostních zkoušek a netajil se spokojeností. „Začátek soutěže je jako z říše snů. Budeme se samozřejmě v neděli snažit nebláznit a zkusíme dojet první do cíle. Mrzí nás defekty Vaška Pecha, ale to se na soutěžích bohužel stává. Nás takový problém naštěstí nepotkal. Snažili jsme se jet výhradně po silnici a nezkracovat si zatáčky zbytečně moc a možná se nám právě tohle vyplatilo,“ řekl vedoucí jezdec soutěže.

Jeho největším soupeřem byl v úvodu soutěže Václav Pech (Ford Fiesta R5), který po dvou zkouškách ztrácel pouhých 1,3 sekundy. Bohužel však na třetím měřeném testu měl defekt pneumatiky a ztratil 42,6 sekundy. „Byla to jednoznačně moje chyba, protože tenhle úsek jsem měl mít poznačený v tréninku. Na jednom vnitřku zatáčky tam byl nějaký kámen a bohužel se stalo, co se stalo,“ vysvětloval problém Pech ve chvíli, kdy jeho mechanici preventivně měnili řízení vozu. Pech se propadl se na pátou příčku, ale také zásluhou dvou vyhraných erzet se vrátil na stříbrnou příčku.

Na stejném úseku jako plzeňský jezdec, měli defekty také Polák Jaroslaw Szeja (Ford Fiesta R5) a Jaromír Tarabus (Škoda Fabia S2000). Zatímco polský pilot s navigátorem kolo měnili v rychlostní zkoušce, Tarabus na něm dojel zbytek měřeného úseku. „Bylo to v místě, které bylo zarostlé travou, a neřekl bych, že to byla jezdecká chyba. Zvolili jsme cestu menšího poškození auta a dojeli na defektu, zatímco nás soupeř nemá kosmetické „úpravy“ na autě. Ztrácí na nás ovšem už teď přes minutu,“ komentoval situaci český závodník.

Závěrečná zkouška úvodního dne SVK Rallye Příbram musela být zrušena. Při jejím prvním průjezdu totiž bylo umožněno odvézt havarovaný vůz posádky Jan Pilař a Jakub Vencíl (Opel Adam Cup). Bohužel při jeho vyprošťování vyteklo na trať velké množství oleje, který se navíc díky dešti roztékal po velké délce trati. Přesto, že bylo spotřebováno velké množství sorbetu, olej se dále rozšiřoval po trati. Bohužel vyčistit trať v odpovídajícím čase přes veškerou snahu nešlo.

Průběžné pořadí (po 8 z 16 RZ): 1. Dohnal, Ernst (Ford Focus RS WRC 06) 37:40,7; 2. Pech, Uhel (Ford Fiesta R5) +48,1; 3. Štajf, Skácelová (Škoda Fabia R5) +1:18,9; 4. Trojan, Chlup (Škoda Fabia R5) +1:50,6; 5. Kopáček, Rendlová (Subaru Impreza STi) +1:56,5; 6. Tarabaus, Machů (Škoda Fabia S2000) +2:00,2; 7. Jaroslav a Marcin Szejové (Pol./Ford Fiesta R5) +3:20,7; 8. Pešl, Pešek (Mitsubishi Lancer Evo IX) +3:35,6; 8. Pokorný, LAsevič (Škoda Fabia R5) +3:38,3; 10. Trněný, Pritzl (Škoda Fabia WRC) +3:48,4.

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)