Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Range Rover Sentinel: První obrněný vůz od SVO (+video)

Ondřej Chamilla
Diskuze (0)
Divize SVO od Jaguar Land Roveru poprvé představila obrněný vůz. Jmenuje se Range Rover Sentinel a stojí na základě modelu Autobiography se standardním rozvorem.

Nový výtvor divize Special Vehicle Operations, Range Rover Sentinel, přijíždí s obrněním na úrovni certifikátu VR8, takže vůz zvládne útok granátem a nabízí vynikající boční ochranu proti výbuchu až 15 kg TNT. Samozřejmá je odolnost proti střelným zbraním.

Vůz je pochopitelně výrazně těžší než doposud, čemuž bylo nutné přizpůsobit zavěšení a jiná je i kalibrace stabilizačního systému. Sentinel má přídavnou baterii pro nové systémy, nechybí mu navíc palivová nádrž s automatickým zacelováním děr.

Obrněný Range Rover jezdí na podvozku se základním rozvorem a vychází z výbavy Autobiography. Pod kapotou se nachází třílitrový šestiválec přeplňovaný kompresorem, který má výkon 250 kW a je spojen s osmistupňovým automatem. O zastavování kolosu se starají posílené brzdy s větranými kotouči o průměru 380 mm vepředu a 365 mm vzadu.

Zajímavostí je, že v případě kdy jsou dveře zablokované, mohou pasažéři opustit vozidlo nouzovým únikovým systémem za zadními sedadly.

Range Rover Sentinel bude k dispozici později tento měsíc a jedná se o plně homologovaný model nejen pro Evropu, ale i pro Jižní Ameriku, Afriku či Střední východ. Cena začíná na 400.000 eur, tedy v přepočtu asi 10.800.000 Kč. Více se o voze dozvíte v přiloženém videu.

Ondřej Chamilla
Diskuze (0)