Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault se chystá na návrat do F1, převezme tým Lotus

David Bureš
Diskuze (0)
Francouzská značka Renault se své stáje ve Formuli 1 zbavila v roce 2011. V tuto chvíli pro monoposty F1 dodává pouze své motory.

Renault definitivně potvrdil spekulace posledních měsíců, že se vrátí do světa Formule 1 jako majitel stáje. Francouzská značka plánuje převzít tým Lotus F1. Díky tomu se kruh uzavře, stáj do roku 2011 nesla znaky Renaultu.

Francouzský výrobce v oficiálním prohlášení přiznal, že s firmou Gravity Motorsports podepsal dohodu o převzetí podílu v týmu Lotus F1. Gravity Motorsports je pobočkou firmy Genii Capital, která stáj dosud vlastní.

Představitelé Renault Group budou v následujících týdnech jednat s Gravity Motorsports, aby tuto předběžnou dohodu případně přeměnili v definitivní transakci. To naznačuje, že zbývá ještě dořešit detaily smlouvy. Plánem je, že stáj Renault bude ve Formuli 1 závodit už v příští sezoně.

Podle dostupných zpráv chce Renault získat 65% podíl v Lotusu. Stáj v tuto chvíli bojuje s finančními problémy, dokonce jí hrozí platební neschopnost.

Renault je s Formulí 1 spjat dlouhé roky. V královně motosportu se tým se znaky francouzské automobilky nejprve objevoval mezi lety 1977 a 1985. Následující roky dodával do F1 pouze své pohonné agregáty, celý tým Renault se vrátil v roce 2002, dva roky poté, co francouzský výrobce převzal stáj Benetton.

Kvůli finančním potížím se své stáje Renault postupně zbavil mezi lety 2010 a 2011. Tým se nejprve přejmenoval na Lotus Renault GP, od roku 2012 je známý jako Lotus F1 Team.

Francouzská automobilka není ve Formuli 1 známá jen jako majitel stáje, ale také jako dodavatel motorů. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let byl Renault v této souvislosti spjat hlavně s týmem Williams. V letošním roce dodává přeplňovaný vidlicový šestiválec Red Bullu a Toro Rosso. Dohoda s Red Bullem ale na konci sezony skončí, stáji se nelíbí nespolehlivost agregátu.

Renault není jedinou automobilkou, která chce být součástí světa Formule 1. Stále se spekuluje o tom, že stáj Red Bull koupí koncern Volkswagen Group, který v F1 bude závodit prostřednictvím značky Audi. Kvůli aktuální krizi Dieselgate ale hrozí, že z těchto plánů nakonec sejde.

David Bureš
Diskuze (0)