Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Kadjar: První statické dojmy (+video)

David Bureš
Diskuze (20)
Podivně znějící jméno a elegantní vzhled. To je nový crossover Kadjar od Renaultu.

Renault v Ženevě představuje nástupce modelu Koleos. Automobil se jmenuje Kadjar, místo tradičního SUV se však stal crossoverem. Na český trh vstoupí v červnu.

Elegantní křivky automobilu navazují na design ostatních modelů Renault. Příď tvoří výrazné logo automobilky a maska chladiče navazující na hlavní svítilny. Záď je trochu těžkopádná, koncové světlomety jasně navazující na Clio jsou poměrně malé, a proto jsou zadní partie tvořeny velkou plochou plechů. Tu se alespoň snaží opticky rozbít velký znak Renaultu a nápis Kadjar

Elegantně působí také kabina. Zajímavým detailem je „offroadové“ madlo na středovém tunelu u sedadla spolujezdce. Loketní opěrka mezi předními sedadly skrývá rozměrný odkládací prostor, který je dokonce dvoupatrový. Na středovém panelu v duchu doby samozřejmě nechybí dotyková obrazovka multimediálního systému. Použité plasty jsou levnějšího rázu, prazvláštně působí metalický hnědý dekor, snažící se evokovat lak karoserie.

Pasažéři na zadních sedadlech mají dostatek místa v oblasti kolenou. Nad hlavou jsem měl ve voze s panoramatickou střechou při svých 182 cm asi 50 milimetrů prostoru. Zadní lavice je prakticky plochá, v zatáčkách tak moc opory neposkytne.

Zavazadelník se skrývá za rozměrným víkem, v základním rozestavení nabízí objem 472 litrů. Kufr disponuje dvojitým dnem, na šířku mezi podběhy má 1050 mm, na délku 850 mm. Pod plato je vysoký 440 mm. Zadní sedadla lze snadno sklopit tlačítky na bocích zavazadelníku. Přepravu dlouhých zavazadel usnadní sklopné opěradlo sedadla spolujezdce.

Základem Kadjaru je alianční platforma CMF, kterou auto sdílí s Espacem nebo Nissanem Qashqai. Právě spřízněnost s Qashaiem naznačuje podobný profil karoserie se svalnatými zadními blatníky.

Maďarsky znějící jméno Kadjar se skládá ze dvou částí. První polovina Quad má značit terénní čtyřkolku, zatímco druhá polovina odkazuje na francouzské slovo „jaillir“, jež znamená překvapivé objevení se odněkud či agilitu.

Video se připravuje ...

David Bureš
Diskuze (20)
Avatar - DRBNUTY
3. 3. 2015 22:25
Re: Maďar...
On mal urcite na mysli madarskych ciganov.
Kaj džas, more?--- Kam jdeš, člověče?
Avatar - beibej
3. 3. 2015 20:23
Re: Proti Koleosu...
nebo kaďák >:D
3. 3. 2015 19:52
Re: Proti Koleosu...
bol to clanok o dacii duster kde si v diskusii napisal ze by si volil cherokee a ja som si pomylil cherokee v8 ...tento motor ma grand cherokee

doblecab stretavam jednu maju v stavebninach a druhu neaky lesaci spolu s defenderom pickup ;-)
Avatar - AUDIRS6
3. 3. 2015 19:25
Re: Proti Koleosu...
hmm... no co uz, skusenosti moje s Daciou ( DoubleCab - necele 3 mesiace ) a znamych Renaulty - tie spomienky mam este stale v hlave. ;-)
Samozrejme som rad, ak sa to uz zmenilo.
A na nejaky Cherokee som uz aj zabudol - osviezis mi pamät ?
Avatar - Frasier
3. 3. 2015 18:51
Re: Maďar...
Musím s tebou súhlasiť. Žijem na južnom Slovensku a po maďarsky hovorím prakticky bez prízvuku. Avšak slovo Kadjar, nech sa vysloví akokoľvek, sa vôbec nepodobá ani náznakom maďarčine.