Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault a Nissan vyvíjí modulární platformu pro levná auta

Diskuze (3)
Aliance Renault-Nissan nechala opět nahlédnout pod pokličku techniky budoucnosti. Modulární platformu nebude mít jen jednu, chystá jich hned několik.

Už v červnu se Renault pochlubil, že společně s Nissanem dokončuje vývoj modulární platformy CMF (Common Module Family). Nová technika se už brzy objeví v šesti modelech: trojici crossoverů od Nissanu – Qashqai, Rogue a X-Trail – a třech nových Renaultech. Těmi budou nástupci modelů Espace, Laguna a Scénic.

Aliance chce ovšem modulární technikou pokrýt veškerou svoji masovou produkci. Původně se hovořilo o třech platformách, teď automobilky zveřejnili nové informace k druhé z nich. Jmenuje se CMF-A, písmeno A znamená affordable, tedy dostupný, a vznikne zjednodušením techniky větších aut. Levný vůz přece jen nepotřebuje velké motory nebo pokročilou elektronickou výbavu.

Hlavním odbytištěm nových modelů bude Indie, do prodeje se dostanou v roce 2015. Renault s Nissanem zde mohutně investují: továrna v Chennai má roční kapacitu 400 tisíc kusů, ale bude se dále rozšiřovat. Stejnou techniku by měli dostat i nástupci současných modelů Renault Clio a Nissan Micra.

Dohromady chtějí Renault s Nissanem v roce 2020 mít 50 % používaných dílů společných. Sjednocení techniky, které využívá stejných principů jako MQB od Volkswagenu a EMP2 od PSA, umožní rychlejší inovace modelů bez zvýšených výdajů na vývoj.

Diskuze (3)
18. 7. 2013 15:35
Re: Pokud
Ado, ale zase na druhou stranu tam nebude rádio na středních vlnách rušeno řídící jednotkou jako u tvého Mitsubishi. Takže budeš moci poslouchat svoji oblíbenou stanici ČRo Důchod... >:D >:D >:D >:D >:D
18. 7. 2013 14:05
Víš prd
Rendlíku >:-[]
Avatar - Ada je zase tady
18. 7. 2013 01:35
Pokud
Pokud to vyvíjí rendlík a spol, tak to bude určitě kvalita... :no: