Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Trucks a obrněná vozidla pro převoz cenností

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Francouzská centrální banka si pořídila speciálně upravená nákladní vozidla od společnosti Renault Trucks.

Francouzská společnost Renault Trucks zajistila ve spolupráci s partnery, specializujícími se na vývoj obrněných vozidel, výrobu blíže neurčeného počtu identických a speciálně upravených nákladních automobilů pro převoz cenností.

Základem těchto obrněných speciálů se staly vozy modelové řady T v provedení 430 a konfigurací podvozku 6x2. K pohonu těchto vozidel slouží 10,8-litrový přeplňovaný vznětový šestiválec DTI 11 v provedení Euro 6 s výkonem 316 kW (430 k) a točivým momentem 2050 N.m.

Vozidla vybavená dvanáctistupňovou automatickou převodovkou mají mít celkovou povolenou hmotnost 24.900 kg a mohou údajně převážet náklad o hmotnosti až 15.950 kg.

Třínápravový podvozek je vybaven řízení první a poslední nápravy, zatímco poháněna jsou jen kola prostřední nápravy. Pro zajištění optimální ovladatelnosti v městských ulicích a dosažení co největší obratnosti vozidla byl navíc zkrácen rozvor mezi první a druhou nápravou.

Všechna nová obrněná vozidla od společnosti Renault Trucks jsou standardně vybavena stavitelným vzduchovým odpružením, umožňujícím upravovat celkovou výšku. Důvodem je podobně jako v případě rozvoru a řízení dvou náprav skutečnost, že se vozy musí často pohybovat v historických centrech měst a zajíždět do velmi starých budov s nízkými a úzkými vjezdy.

Pancéřováním jsou vedle na míru připravené nástavby pro převoz peněz a dalších cenností vybaveny i samotné kabiny všech těchto vozidel Renault Trucks T 430 6x2, jejichž vývoj podle specifických požadavků banky trval několik měsíců.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)