Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Trucks a Solvay: Ocenění za inovaci

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Renault Trucks získal na JEC World 2016 společně se svým partnerem společností Solvay ocenění v kategorii Automotive – konstrukční prvky.

Vědci, inženýři a výrobci se setkali ve dnech od 8. do 10. března v Paříži na mezinárodní akci JEC World 2016, představující nejlepší inovace v oblasti kompozitních materiálů.

Renault Trucks společně se svým partnerem francouzskou společnosti Solvay a podporou dodavatelů HBW Gubesch z Německa, SIKA ze Švýcarska, a Böllhoff z Francie, získali ocenění v kategoriiAutomotive – konstrukční prvky.

Toto ocenění bylo uděleno za vytvoření nosného modulu na přední části nákladního vozidla, který tvoří kompozitní termoplast s vyztuženými průběžnými skleněnými vlákny.

Marc Lejeune, ředitel výzkumu Renault Trucks, uvedl k ocenění, že u daného komponentu umožnilo použití kompozitních materiálů snížení hmotnosti o 25 % ve srovnání se stejným dílem, k jehož výrobě je použita ocel. Získaná úspora hmotnosti se podle jeho slov může pozitivně projevit na úspoře paliva a užitečném zatížení.

Inženýři značky Renault Trucks se zaměřili na vývoj konstrukčních dílů přední části kabiny, protože právě ony nesou značnou váhu a mnoho částí kabiny jako například palubní deska je k nim připojeno a jsou tedy vystaveny značné námaze.

To je také důvodem, proč nad rámec výzkumu dílů samotného, inženýři pracují také na testech jeho odolnosti na zkušebních stolicích a při nárazových testech, které jsou nezbytné pro případnou sériovou výrobu.

Renault Trucks připomíná, že kompozitní materiály jsou lehčí než ocel, ale přesto stejně odolné a umožňují snížit počet použitých částí. Výzkum tohoto francouzského výrobce užitkových vozidel je zaměřen na možnost nahrazení ocelových komponentů kompozitními materiály vyrobených z termoplastické pryskyřice.

Marc Lejeune dodal, že před inženýry je důkladné prověřování v dalších vývojových a výzkumných etapách než se začne uvažovat o jejich použití v sériové výrobě.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
17. 3. 2016 07:56
Renault -Kaptur
Proč se tady nepíše o Kapturu 4x4 :no:
Renalut chystá Captur s pohonem všech kol. Bude se jmenovat Kaptur