Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Francouzi vyšetřují Fiat. Kvůli emisím

redakce AUTO.CZ
Diskuze (25)
Francouzská prokuratura zahájila vyšetřování italsko-americké automobilové skupiny Fiat Chrysler Automobiles (FCA), důvodem je obvinění z podvodů při testech emisí naftových vozů. Agentuře Reuters to řekl zdroj ze soudních kruhů.

Mluvčí FCA sdělil, že firma zahájení vyšetřování zaregistrovala a bude pokračovat ve spolupráci s úřady. Dodal, že FCA nadále zastává názor, že její naftové vozy jsou zcela v souladu s emisními předpisy. To podle něj potvrdilo rovněž italské ministerstvo dopravy.

Prokuratura podle zdroje začala FCA vyšetřovat 15. března. Už loni začala prokuratura kvůli emisím naftových vozů vyšetřovat německý koncern Volkswagen a letos v lednu zahájila vyšetřování francouzské automobilky Renault.

V únoru francouzská vláda oznámila, že úřad pro ochranu spotřebitelů předal pařížské prokuratuře dokument s poznatky ohledně emisí naftových vozů FCA. Vyšetřování zahájené v reakci na skandál německého Volkswagenu podle vlády ukázalo, že emise u některých modelů aut FCA několikanásobně převyšovaly limity.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) už v lednu automobilku Fiat Chrysler obvinila z používání softwaru, který umožnil obejít normy pro emise oxidů dusíku u zhruba 104.000 jejích naftových aut. Firma ale tvrzení úřadu o nelegálnosti tohoto softwaru odmítla.

Automobilku Fiat Chrysler už v únoru podpořila italská vláda. Ministr dopravy Graziano Delrio tehdy prohlásil, že testy automobilů FCA nezjistily žádný ilegální software, který by umožňoval s měřením emisí manipulovat.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (25)
Avatar - wakantanka
24. 3. 2017 08:28
Re: emise Pažoutu ?
O akej norme je reč? O tej ktorá sa ešte len chystá byť uvedená do praxe? No myslím, že tú nesplňuje momentálne nikto, alebo len málokto. A potom sa nehrá na to o koľko kto prekračuje, ale či ju splňuje alebo nie. Na testoch na vodičák máš tiež nejaký limit ktorý keď dosiahneš tak ťa pustia na jazdu, ak nie tak papá o mesiac. >:D A keď už máš ten vodičák v ruke nikoho nezaujíma, či si test spravil na 50 alebo na 55 bodov nie?
23. 3. 2017 12:57
Re: emise Pažoutu ?
Golf 1.6TDi po uprave prekracuje normu 3,2x
Fijat 19x. Renalt ties tak nejal okolo 10x.
23. 3. 2017 11:00
Re: zatimco se naftozrouti poziraj
před dekádou mela většina benzinaku neprimy vstrik
a před dekádou většina novych naftaku zadny filtr nemela
a jestliže u nas jezdi milion naftaku bez filtru, jejich skodlivosti by se nepřiblížilo ani desetmilijonu benzina s primym vstřikem.
navic radove vyssi emise benzinaku proti naftakum s filtrem uz brzo budou u novych aut minulosti
Avatar - wakantanka
23. 3. 2017 08:27
Re: emise Pažoutu ?
Ale hádam sa nebavíme o samotnej homologizácii o ktorej vieme že je aká je. Ja som reagoval na tvoj prvý nadpis, kde si riešenie FIATU bez SCR označil za garážový tuning, pričom koncern VW v EURO6 plní všetko atď. Čo očividne nieje pravda. Aj koncern používa pri EURO6 riešenie bez SCR, len s LNT, takže maslo na hlave majú očividne všetci.
22. 3. 2017 21:13
Re: zatimco se naftozrouti poziraj
Prvá otázka je moc teoretická, keďže ešte žiadne reálne výsledky merania na stole nemáme. Áno, jeden dízel vyprodukuje 10x viac NOx ako vačšina benziňákov (aj tam máme nepodarky však že), na strane druhej nás už dekádu zamorujú benziňáky násobne vyšším množstvom sadzí...A teraz si z toho vyber