Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rezvani Tank je terénní monstrum s osmiválcem SRT o výkonu 500 koní

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Kalifornská společnost Rezvani Motors představuje svůj první model schopný jízdy v terénu a uvádí jej jako zástupce kategorie Tactical Urban Vehicle.

Rezvani Motors je mladou automobilkou, kterou v roce 2014 založili Ferris Rezvani a Kam Hosn. Doposud se tato firma věnovala pouze vývoji a výrobě sportovních roadsterů a kupé na základech konstrukce britské značky Ariel, ale nyní vstupuje i mezi výrobce terénních vozů a její novinka ohromuje vzhledem i technikou.

Tank je poměrně příhodné jméno pro monstrum, které je díky svému vzhledu jen velmi těžko zaměnitelné s jakýmkoliv jiným vozem. Podobně jako v případě roadsteru Beast a kupé Beast Alpha se i u tohoto modelu společnost Rezvani Motors rozhodla využít osvědčenou techniku jiného výrobce, kterou dále upravila podle svých potřeb.

Hlavním dárcem orgánů se stal Jeep Wrangler Unlimited, který poskytl svůj žebřinový rám, skelet karoserie a některé další mechanické skupiny. Pohonná jednotka v podobě 6,4litrového osmiválce o výkonu 368 kW (500 k), která se ukrývá v přídí má rovněž původ u koncernu Fiat Chrysler Automobiles a je pod ní podepsána divize SRT.

Použitá technika v podobě základů z modelu Wrangler Unlimited je jistou zárukou, že Tank si poradí i v náročném terénu, zatímco osmiválec SRT zajistí nadprůměrné dynamické schopnosti, které však kalifornská firma prozatím neuvádí.

Rezvani Motors pak mohou být pyšní na ohromující vzhled vozu, který bude přitahovat pozornost vždy a všude. V případě karoserie pak vedle jejích linií stojí za zmínku i druhý pár dveří otevíraný proti směru jízdy či možnost objednat si Tank v pancéřovaném provedení.

V interiéru sice palubní deska odhaluje původ vozu v zástupci značky Jeep, ale čtyř až pětičlenná posádka zde může počítat vedle luxusního koženého čalounění i s řadou prvků výbavy, které jim Wrangler nenabídne. Head-up displej asi příliš nepřekvapí, ale systém nočního vidění a termovize rozhodně nejsou běžnou výbavou civilních terénních automobilů.

Rezvani Motors si svůj Tank v základním provedení bez balistické ochrany cení na 178.000 amerických dolarů (zhruba 3.955.000 Kč) a již několik měsíců na něj přijímá objednávky, i když jeho vzhled byl odhalen až nyní.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)