Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce Phantom Celestial: Nebeský kočár k opožděnému jubileu

Aleš Dragoun
Diskuze (10)
Rolls-Royce přiveze na autosalon do Frankfurtu Phantom Celestial. Slaví, pravda, trochu opožděně, desáté výročí doručení prvního nového Phantomu zákazníkovi.

Phantom Celestial je sice oficiálně označen jako koncept, ale jedná se o jednorázovou zakázkovou práci. Od relativně standardního Phantomu EWB, tedy s prodlouženým rozvorem se zvenčí nijak radikálně neliší. Ale stačí usednout dovnitř, jak už to tak u dvou R bývá, na zadní sedadla. K noblesním vozům z Goodwoodu přece patří řidič a majitelé se nechávají vozit! A rázem je všechno jinak, důraz zde byl kladen na detaily. Co je tedy vzadu k vidění?

Především střecha. Její zadní díl připomíná hvězdnou oblohu,konkrétně na jižním pobřeží Anglie v půlnoci 1. ledna 2003. Proč? Protože tehdy byl zákazníkovi doručen první Phantom, toho jména sedmý (ač se římská číslice oficiálně nepoužívá). Podobu nočního nebe na začátku letopočtu 2003 se povedlo zreplikovat díky tisíci optických vláken, které vyzařují světlo přesně jako vzdálené vesmírné objekty. Ne, střecha v této části auta není prosklená, optická vlákna byla prostě všita ručně do čalounění stropu!

Phantom EWB sám o sobě pasažérům poskytuje ten nejlepší komfort. Stále mluvíme o těch zadních, pochopitelně, přední protentokrát nechme být. I kůže Dusk v interiéru je laděna do podobného odstínu, má napodobovat ?„inkoustovou kvalitu bezmračné noční oblohy“. I částečně tyrkysové analogové hodiny představují špičkovou práci, šperkaři do nich místo čísel 3, 6, 9 a 12 vsadili čtveřici diamantů. Víko palubního baru bylo navrženo tak, aby se v něm „hvězdné“ čalounění stropu odráželo, takže není třeba ani příliš zvedat hlavu. Posádka Celestialu má k dispozici i skleněný piknikový set. Anglická tradice se přece musí ctít, co na tom, že prestižního výrobce vlastní BMW?

Unikátní jsou také desetipaprsková litá kola a tmavě modrý lak karoserie, který v sobě obsahuje částečky skla pro vyšší lesk. Jak je vidět, špičkoví řemeslníci u Rolls-Royce si tentokrát skutečně vyhráli... Technika se od běžných (pokud lze tento výraz vůbec použít) Phantomů určitě nijak neliší, tady hlavně ale vůbec není důležitá. To, zda je taková Phantom ještě vkusný, či ne, nechť posoudí laskavý čtenář sám.

Aleš Dragoun
Diskuze (10)
10. 9. 2013 18:50
Re: Řidič u vozu RR?? To určitě ne
;-)
9. 9. 2013 21:48
Re: Řidič u vozu RR?? To určitě ne
Máš pravdu, v článku to není napsáno dobře. Ale Phantoma má řídit jen placený řidič, u ultra lakomých boháčů možná snad i zahradník. :-)
9. 9. 2013 21:30
Re: Řidič u vozu RR?? To určitě ne
jak uz to u dvou R byva?? to mi nepripada jako veta, ktera se vztahuje pouze na phantom...
9. 9. 2013 20:38
Re: špičkoví řemeslníci
Asi Irvinův brácha....
9. 9. 2013 19:54
Určitě je to vkusnější...
...než cokoliv od Mansory.