Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Německé úřady zadržely šéfa Audi. Kvůli emisím...

redakce AUTO.CZ
Diskuze (14)
Německé úřady dnes zadržely šéfa automobilky Audi Ruperta Stadlera v souvislosti s aférou kolem manipulací s emisemi. Uvedla to mateřská firma Volkswagen.

Podle agentury Reuters je Stadler nejvyšším vedoucím představitelem koncernu Volkswagen, který byl kvůli emisnímu skandálu zatčen.

Mnichovská prokuratura již minulý týden oznámila, že Stadler je v souvislosti s emisní aférou vyšetřován, a to mimo jiné kvůli podezření z podvodu. Podle dnešního prohlášení prokuratury byl Stadler vzat do vazby kvůli obavám, že by se mohl snažit o maření vyšetřování. Stadler je předsedou představenstva Audi od roku 2007.

"Obviněný byl předveden před vyšetřovací soudkyni, která nařídila uvalení vyšetřovací vazby," uvedla prokuratura. Upozornila, že pro Stadlera stále platí presumpce neviny.

Koncern Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Skandál se týká také zhruba 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.

Americká prokuratura letos obvinila bývalého šéfa koncernu Martina Winterkorna ze zločinného spolčení, které mělo za cíl utajit před úřady podvod s měřením emisí. Podle agentury Reuters však není pravděpodobné, že by se Winterkorn dostal do rukou amerických úřadů, protože Německo své státní příslušníky do zemí mimo Evropskou unii nevydává.

Mnichovská prokuratura dnes upozornila, že Stadlerovo zadržení nebylo provedeno na žádost amerických úřadů. Stadler byl podle prokuratury zadržen v časných ranních hodinách ve svém domě v Ingolstadtu. Nejpozději ve středu by měl být předveden k výslechu. Před tím se bude moci poradit se svými právníky.

Stadlerovo zatčení by mohlo zkomplikovat situaci novému šéfu Volkswagenu Herbertu Diessovi. Ten se nyní snaží zreorganizovat vedení koncernu a zrychlit tempo při rozvoji aktivit v oblasti elektrického pohonu, automatizace řízení, digitalizace a nových služeb.

Cena akcií Volkswagenu po zprávě o Stadlerově zadržení klesla o více než dvě procenta.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (14)
19. 6. 2018 14:35
Re: a zavreli ho kvuli benzinakum nebo naftakum?
Vieš, čo si mi pripomenul? Himmlerovu neslávne známu vetu: "Ja sám určujem, kto je žid."
19. 6. 2018 14:33
Re: Nemecko, potažmo EÚ...
No, zamysli sa, aké to môže mať pokračovanie? Proste budú zisťovať pochybenia a podvody ďalej a postupne hnať automobilky k súdu. Niekto na tom zarobí ohromnú kopu peňazí, ktorú automobilky už zaplatili a zaplatia. Logicky tieto peniaze niekde budú chýbať. Nenašlo by sa pre ne rozumnejšie využitie ako na pokuty, ktoré nič neriešia? Stále rozdúchavať oheň, ktorý už dávno mal byť uhasený, je čistý nerozum.
Avatar - WinDiesel
19. 6. 2018 10:33
Re: a zavreli ho kvuli benzinakum nebo naftakum?
jsi nemocný, opravdu nemáš jiné téma?
Avatar - WinDiesel
19. 6. 2018 10:31
Re: Nemecko, potažmo EÚ...
Jsi magor a trol. Víc není třeba dodávat.
Avatar - Beefcake
18. 6. 2018 21:33
Re: a zavreli ho kvuli benzinakum nebo naftakum?
"ja kdybych si mel vybrat, za kterym dyzlem budu muset povinne jezdit," - to to dufam, ze skor peklo zamrzne, ako by som mal toto riesit :-)