Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rychlostní rekord na motocyklu na písku: Poháněl ho motor z vrtulníku

Tomáš Dusil
Diskuze (0)
Nejrychlejším motocyklovým jezdcem při jízdě na pískovém podkladu se stal Zef Eisenberg. Svůj jednostopý stroj rozjel na 322,4 km/h!

Rychlost 201,5 mph (mil za hodinu), tedy 322,4 km/h je extrémně vysoká i za předpokladu, že byste jeli po tvrdém pevném povrchu, například po dně vyschlého solného jezera. Písčitý podklad je však měkčí, což klade na jezdce i stroj zvýšené nároky.

Světový rychlostní rekord na motocyklu, o němž je řeč, ustanovil 45letý jezdec Zef Eisenberg na pláži známé jako Pendine Sands. Jedná se o pláž dlouhou 11 km na pobřeží, které je součástí Carmathenského zálivu v Jižním Walesu ve Velké Británii. Už v minulosti se zde jelo několik rychlostních rekordů. Prvního dosáhl v září 1924 Malcolm Campbell, britský závodník, motoristický novinář a muž s hodností major, později povýšený do šlechtického stavu. Tehdy dosáhl rychlosti 235,22 km/h na stroji Sunbeam 350HP přezdívaným „modrý pták“.

Povrch této rekordní pláže ale může být dost různorodý. Záleží na síle větru. Někdy bývá zvlněný, v době rekordní jízdy na motocyklu byl však téměř ideálně hladký. Ustanovit rychlostní rekord na motocyklu znamená, mít s ním obrovské zkušenosti. A ty Eisenberg rozhodně má. Jezdit na motorce začal už v 16 letech, a sice na Yamaze s motorem o objemu 50 cm3.

V roce 2011 začal Eisenberg pracovat na motocyklu s turbínovým pohonem ve snaze pokořit některý z dosud platných rychlostních rekordů. Rekordní motorku pohání reaktivní motor Rolls-Royce C20W o výkonu 560 koní. Jedná se o verzi motorů C20, což je druhá generace agregátů M250 používaných třeba na vrtulníku Bell 206. Pohon zadního kola je řešen přes hnací hřídel a vedený přímo od turbíny převzaté z vrtulníku.

Reaktivní motory mají určitou prodlevu, než dojde k jejich roztočení. Naopak po zavření přívodu paliva se ještě dlouhou dobu dotáčejí, a tedy stále vytvářejí tah. Schválně se někdy podívejte na turbodmychadlové motory dopravního letadla, když zaroluje ke „gatu“. Uvidíte, jak se jejich dmychadlo (velké lopatkové kolo, které je jediné viditelné a jímž se vyznačují dvouproudové motory) točí. Právě s určitou prodlevovou po zavření plynu se potýkal také Eisenberg. A kdy vlastně rychlostní rekord při jízdě na motocyklu zlomil? Stalo se tak v neděli 13. května tohoto roku.

Tomáš Dusil
Diskuze (0)