Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Saleen S7 se vrací v limitované edici LM s výkonem 1300 koní

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Saleen S7, který patřil k hvězdám vytrvalostních závodů prvního desetiletí jednadvacátého století je zpět, ale vznikne jen sedm nových exemplářů.

Značka Saleen je nejčastěji spojována s úpravami vozů Ford Mustang, jimž se Steve Saleen věnuje od roku 1983 a v posledních letech nabízí jeho firma i ostřejší Chevrolet Camaro, Dodge Challenger a také upravené elektromobily Tesla.

Vedle úprav sériových vozů měl ovšem Saleen v letech 2000 až 2009 ve své nabídce i vlastní supersporty S7 a S7 Twin Turbo a také S7-R pro vytrvalostní závody.

Na tuto modelovou řadu mělo navázat nové supersportovní kupé Saleen S5S Raptor, které se jako koncept představilo v roce 2008. Jeho produkce se měla rozběhnout do roku 2010, ale nakonec zůstal tento model jen prototypem.

Zcela nový sportovní vůz představil Steve Saleen až na letošním autosalonu v Los Angeles. Dvoumístné kupé Saleen S1 s přeplňovaným čtyřválcem před zadní nápravou, ale v nabídce své značky nemá nahradit někdejší supersport. Ten se vrací na scénu prostřednictvím limitované edice a na svého přímého nástupce přitom stále čeká.

Saleen oznámil, že hodlá oživit svůj supersportovní model S7 již na podzim loňského roku. Tehdy tiskové materiály společnosti uvedly, že vznikne série sedmi vozů, které bude spojovat označení LM a především dvojicí turbodmychadel přeplňovaný vidlicový osmiválec o objemu 7,0 litru s výkonem 736 kW (1000 k).

Nyní se těsně před koncem letošního roku představuje první Saleen S7 LM, který lze označit za modernizovanou verzi původního modelu. Novinka se totiž díky měření v aerodynamickém tunelu dočkala nově tvarovaných prahů i přítlačného křídla na zádi a proudění vzduchu pod vozem má lépe usměrňovat nové provedení podlahy.

Srdcem vozů S7 LM je skutečně dvojicí turbodmychadel přeplňovaný vidlicový osmiválec o objemu 7,0 l, ale oproti informacím z loňského roku je u něj nyní uváděn nejvyšší výkon 957 kW (1300 k). Tato hodnota míří na zadní kola prostřednictvím šestistupňové manuální převodovky a S7 LM má být schopen dosáhnout rychlosti kolem 385 km/h.

Saleen uvádí, že každý ze sedmi nově vyrobených S7 LM má vedle svých výkonů vynikat i jedinečnou kombinací barev karoserie a špičkovými materiály i jejich zpracováním v interiéru. Cena byla stanovena na jeden milion amerických dolarů (zhruba 22 milionů Kč), ale specifická přání budoucích majitelů ohledně odstínu laku karoserie či provedení interiéru ji jistě ještě o něco navýší.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)