Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania Chimera: Truck s výkony supersportu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Svempas připravila velkolepý show truck pojmenovaný Chimera, který využívá techniku nákladních vozidel Scania.

Jedinečný tahač debutoval na Trucker & Country Festival ve švýcarském Interlakenu, pořádaném o posledním červnovém víkendu. Jedná se v pořadí o čtvrtý show truck, za jehož vznikem stojí Sven-Erik Bergendahl zvaný Svempa a jeho společnost Svempas.

Tahač nese jméno mytologického zvířete Chiméry. Ta je často popisována jako oheň chrlící tříhlavý kříženec lva, draka a kozy, jež má namísto ocasu hada. Chiméra je dokonce často spojována s ještě mocnějším Gryfem, tedy symbolem společnosti Scania.

Vývojový tým společnosti Svempas začal na návrhu tohoto stroje pracovat přibližně před pěti lety. Za celou dobu vývoje prošly návrhy četnými změnami a stranou úprav nezůstal ani motor.

Jan Richter, designér Svempas, uvedl, že původně byl v plánu tahač v retro stylu, ale nakonec padlou rozhodnutí pro současný design s lehkým futuristickým nádechem. Výsledkem je stroj, který působí podobným dojmem jako speciály pro závody tahačů na okruzích.

Scania Chimera na první pohled zaujme svou nízkou a protaženou siluetou. K dominantním prvkům celé stavby patří karoserie vyvinutá společností Laxå Special Vehicles s použitím modifikované kabiny řady P spolu s komponenty kabiny řady R a za ní uložený a na odiv vystavené motor Scania V8 o objemu 16,4 l s přeplňováním šesticí turbodmychadel Holset a výfukovým systémem z nerezové oceli.

Na zadní kola míří v současnosti prostřednictvím šestistupňové převodovky Allison výkon 1074 kW (1460 k) a do budoucna se počítá s jeho zvýšením až na 1611 kW (2190 k). Stroj s podvozkem tvořeným trubkovou konstrukcí z nerezové oceli a nezávislým zavěšením předních kol má hmotnost 4780 kg a z 0 na 100 km/h umí akcelerovat za 4,6 až 5,0 s.

Scania Chimera se kromě festivalu v Interlakenu představí i 26. a 27. července na festivalu Truckstar v nizozemském Assenu a od 20. do 23. srpna bude k vidění na akci Elmia lastbil v Jönköpingu ve Švédsku.

V Norsku si bude možné vozidlo Chimera prohlédnout od 4. do 9. září na výstavě TRANPORTmessa v Gardemoenu a 12. až 14 září na výstavě Dyrsku'n ve městě Seljord.

Chybět nebude ani na závodech tahačů Le Mans’ 24 Heures Camions, a to 11. a 12. října. A s největší pravděpodobností přibudou i další akce.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)