Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania dodá motory pro tahače TaxiBot

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Scania dodá své pohonné jednotky pro vyvíjené letištní tahače TaxiBot, které lze řídit přímo z kabiny taženého letadla.

Letištní tahače TaxiBot byly veřejnosti sice představeny již před několika lety, ale jejich vývoj stále probíhá. V současnosti probíhá příprava na sériovou výrobu a její součástí byl výběr dodavatele pohonných jednotek pro tyto tahače.

Vítězem se stala Scania, která má podle smlouvy dodat pro tahače TaxiBot až 3.000 motorů splňujících emisní normu Tier 4i. Švédská společnost bude pro letištní tahače dodávat dvě verze svých pohonných jednotek.

Pro úzké provedení tahače TaxiBot určené k tahání letadel jako je například Airbus A320 je určena dvojice devítilitrových vznětových motorů, z nichž každý poskytuje výkon 294 kW (400 k).

Široká verze tahače Taxibot je připravena pro letadla jako je Airbus A380 nebo Boeing 747 a k jejímu pohonu slouží dva 16litrové vznětové vidlicové osmiválce, z nichž má každý výkon 566 kW (769 k).

Použití tahačů TaxiBot, jejichž řízení mohou převzít piloti v letadle, má přispět k výraznému snížení spotřeby paliva a emisí škodlivých plynů při pojíždění letadel po letištích mezi přistávacími i vzletovými dráhami a prostorem pro nástup a výstup cestujících.

Vývoj tahačů TaxiBot je výsledkem spolupráce mezi Israel Aerospace Industries (IAI) a Airbusem, zatímco výrobu má zajistit francouzská společnost TLD. Podle současné poptávky má její brány opustit zhruba 1.500 tahačů do roku 2022.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
2. 12. 2012 20:59
Re: :)
Oni nepotrebuji ani tuarega ani tundru staci toto :-) [odkaz]
2. 12. 2012 16:29
:)
Najednou potřebují nějaké speciální tahače....vždyť jim stačí pár wv Tuaregů a pár Toyot Tunder ( [odkaz] [odkaz] )