Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania hlásí rekordní tržby za rok 2017

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Švédský výrobce nákladních vozidel, autobusů a průmyslových motorů zveřejnil své obchodní výsledky za období od ledna do prosince roku 2017.

Čisté tržby společnosti Scania vzrostly v loňském roce na rekordních 119,7 miliardy švédských korun, což představuje nárůst o 15 procent ve srovnání s rokem 2016.

Podle slov Henrika Henrikssona, prezidenta a generálního ředitele společnosti Scania, dosáhly dodávky nákladních vozidel Scania nejvyšší úrovně v historii firmy a poptávka po nich byla dobrá. Vyšší objem vozidel a služeb pozitivně ovlivnil příjmy, díky čemuž se vyrovnaly vyšší náklady na souběžnou výrobu několika produktových řad, omezení v dodavatelském řetězci a nepříznivý tržní mix.

Provozní výnos v roce 2017 činil 12,4 miliardy švédských korun, což znamenalo provozní marži 10,4 %.

V roce 2017 objednávky vozidel poprvé překročily hranici 100.000 zejména díky nové generaci nákladních vozidel a prakticky celosvětovému působení značky Scania. Objednávky nákladních vozidel se oproti předchozímu roku zvýšily o 30 procent.

Silná poptávka po nákladních vozidlech pokračovala na většině evropských trzích. V Eurasii pokračuje silné oživení na Ruském trhu. Trend v Latinské Americe je pozitivní, stále panuje dobrá poptávka na trhu v Argentině a mírné zlepšení nastalo v Brazílii. V Asii poptávka vzrostla především v Íránu a v Číně.

Objednávky autobusů a autokarů se zvýšily o 11 procent, zejména díky Rusku a Íránu. V oblasti motorů byly objednávky silné ve všech segmentech.

Růst objemu služeb pokračoval a výnosy z nich dosáhly rekordní výše 23,7 miliardy švédských korun, což představuje nárůst o 10 % (8 % v místních měnách). S více než 300.000 propojenými vozidly je společnost Scania schopna neustále zlepšovat služby, což zákazníkům zvyšuje jejich ziskovost.

Finanční služby vykazovaly nejvyšší provozní výnos ve výši 1,3 miliardy švédských korun a úvěrové ztráty zůstaly na nízké úrovni.

Uvádění nové generace nákladních vozidel pokračuje. Díky představení nákladních vozidel pro dálkovou přepravu, stavebnictví a nejnověji řešení pro distribuci zboží, svoz odpadu a záchranné složky, odhalila Scania kompletní novou řadu svých vozidel.

V roce 2017 bylo zákazníkům doručeno více než 13.000 vozů Scania nové generace. S průměrným snížením spotřeby paliva o více než pět procent na vozidlo se tím celosvětově dosáhne odhadovaných úspor více než 30.000 tun emisí uhlíku.

Během čtvrtého čtvrtletí loňského roku společnost Scania představila také 13litrový šestiválcový plynový motor, který je speciálně určený pro dálkovou přepravu a také svůj nový autobus Scania Citywide Low Floor, který je čistě elektrický.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)