Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Seat u Wörthersee: Ve znamení Leonu Cupra

Ondřej Chamilla
Diskuze (1)

Stánek Seatu na srazu koncernových vozů u rakouského jezera Wörthersee měl jako hlavní hvězdu rekordní kombi Leon Cupra ST Performance, což je nejrychlejší podobný vůz na Severní smyčce Nürburgringu.

Tajně jsme doufali, že se u jezera Wörthersee, kde probíhá 34. sraz vozů Golf GTI a dalších, převážně sportovních či upravených strojů koncernu Volkswagen, objeví ve světové premiéře faceliftovaný model Ibiza Cupra, nicméně nestalo se tak. Očekává se ale, že vůz přijde s přeplňovanou osmnáctistovkou TSI, která má výkon 141 kW a nebude chybět ani manuální převodovka, nicméně zatím se jedná o pouhé spekulace.

Hlavní hvězdou na srazu, kterého jsem se osobně účastnil, tak byl Leon ST Cupra. Ovšem ne jen tak ledajaký - s tímto kouskem zajel Jordi Gené rekordní čas 7:58,12 na Severní smyčce Nürburgringu. To je lepší čas, než za kolik to zvládl třídveřový model. Ostatně i na okruhu v Mostě bylo kombi s Petrem Fulínem za volantem s časem 1 minuta 57 sekund rychlejší než kratší varianty vozu.

I u Wörthersee byl k vidění také závodní automobil Seat Leon Cup Racer, který je náčiní právě Petra Fulína, ačkoliv zde vystavený vůz patří jeho rakouskému protivníkovi Mariovi Dablanderovi.

Zbylé exponáty byly rovněž jen a pouze Leony Cupra. Třídveřová varianta SC s paketem Performance a běžný Leon Cupra ST i pětidveřový model. Fanoušci motosportu se mohli převléci do kombinézy a vyfotit se u Cup Raceru, ostatní pak měli možnost poměřit síly na simulátoru za virtuálním volantem tohoto závodního automobilu.

Více novinek však čekáme až na příštím pětatřicátém srazu u Wörthersee, kdy bude pravděpodobně k vidění nejen modernizovaná Ibiza a její ostřejší varianta Cupra, ale možná i další model značky, SUV s dosud neznámým jménem.

Ondřej Chamilla
Diskuze (1)
Avatar - iudex
14. 5. 2015 16:18
Ibiza Cupra
Leon Cupra je oceňovaným a uznávaným hothečom, ale za tajného favorita by mohla byť faceliftovaná Ibiza Cupra. Ak skutočne bude mať motor z Pola GTI, na tak malé a ľahké auto je to veľmi solídny výkon a hlavne krútiak (320 Nm - viac, než Golf 6 GTI). Plus ak cena bude ešte nižšia, ako už tak zaujímavá cena u Pola GTI (čo sa dá očakávať vzhľadom na cenu Leona Cupra), tak to vyzerá na tip na výbornú kúpu malého, cenovo dostupného diablika.