Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šéf Škody potvrdil příchod velkého SUV Snowman v roce 2016

David Bureš
Diskuze (49)
Automobilka Škoda v současnosti nabízí jen jediné SUV – Yeti. To se však v následujících letech změní.

Vozy kategorie SUV aktuálně táhnou, a tak není překvapením, že automobilka Škoda chce více takových aut, která doplní stávající Yeti. Předseda představenstva mladoboleslavské automobilky Winfried Vahland britskému magazínu Autocar potvrdil, že SUV větší než Yeti dorazí na trh v roce 2016.

O SUV větším než dnešní Yeti se již delší dobu hovoří jako o Snowmanovi. Poslední zprávy z automobilky naznačují, že toto jméno bude u sériového vozu skutečně použito.

Chystaný automobil má být postaven na stejném základu jako chystaný Volkswagen CrossBlue, který bude vycházet ze stejnojmenného konceptu. Bezmála pět metrů dlouhý koncept ve svých útrobách skrývá modulární platformu MQB.

Verze od Škody má být o něco menší než CrossBlue, hovoří se o délce 4,6 metru. Mezi konkurenty automobilu budou patřit Kia Sorento nebo Hyundai Santa Fe. V nabídce pro Snowman bude pětimístná i sedmimístná varianta.

Pod kapotou budou pracovat maximálně dvoulitrové motory, základem bude turbodiesel 1.6 TDI. V nabídce se má objevit také hybridní varianta kombinující vznětový agregát s elektromotorem, tuto kombinaci naznačil již zmíněný koncept CrossBlue. Vedle pohonu předních kol bude k dispozici také pohon všech kol.

O velké SUV mají mít zájem především zákazníci z Číny a Ruska. Zájem Číňanů o velká SUV potvrzuje i prodloužený Yeti, který vznikl speciálně pro nejlidnatější zemi světa.

Snowman není jediné SUV, na kterém Škoda pracuje. Pro rok 2017 se připravuje nástupce Yetiho, který má proti dnešnímu autu o číslo vyrůst. Spolu se změnou velikosti údajně přijde i nové jméno, hovoří se o názvu Sherpa.

Vedle toho je zvažováno také malé SUV, dvojče plánovaného Volkswagenu Taigun. O výrobě takového modelu vedení mladoboleslavské automobilky ještě definitivně nerozhodlo.

Rozhoduje se mezi použitím platformy NSF a MQB. První řešení, prvně prezentované na VW Up!, má použít právě Taigun, který se na evropských trzích začne prodávat v roce 2016. Bratr s okřídleným šípem ve znaku by zřejmě dorazil až poté.

David Bureš
Diskuze (49)
Avatar - Emel
23. 12. 2013 19:20
Re: velke SUV a 1,6TDI ???
No ano... takže nižší náklady, hmotnost, cena, emise, spotřeba... nakonec i to pojištění...

Chápu pokud ty osobně tíhneš k silnějším motorům, ale kupující mají různé chutě a je potřeba uvažovat realisticky.
23. 12. 2013 17:40
Re: velke SUV a 1,6TDI ???
Vykonove urcite staci 1.4ka, ale porad to bude 1.4ka, byt by byla sebevykonnejsi.
Avatar - white label
23. 12. 2013 13:01
Re: velke SUV a 1,6TDI ???
Bude to auto na MQB, takže na podélně uložené motory (3.0TDI/TSI) logicky zapomeňme, ty nemůže mít ani Tiguan/Q3. Taky nelze čekat, že by zrovna Škodovce dali něco, co je dosud jen pro Audi/Porsche a vrcholné modely (Touareg/Phaeton) VW.
Podobné je to i s 2.5 TFSI, který sice zástavbu napříč umožňuje, ale zatím ho má exkluzivně jen Audi, takže těžko přeskočí VW a dají ho Škodovce.
Velmi pravděpodobně se tam dostane nějaká verze 2.0 BiTDI a slušně naladěný 2.0 TSI, což by byly vrcholné motorizace celkem v pohodě, běžná mainstreamová konkurence Škody taky zrovna žádné výkonové "zázraky" nenabízí.
Re: Adámek Nováků
to sis poplet stránky, tohle není seznamka......
Avatar - Emel
23. 12. 2013 09:06
Re: velke SUV a 1,6TDI ???
To ale není ideál - základní levné motorizace tam potřebuješ taky. Vezmi si třeba ten bezníz... 2.0TSI jako základ? Pro spoustu lidí je to už zbytečný luxus, na domácí žvýkání si v pohodě vystačí s 1.4TSI (a 1.8TSI už je bonus).