Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Setra představuje novou řadu ComfortClass 500

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Ulmská značka Setra uvádí novou řadu luxusních zájezdových autobusů ComfortClass 500.

Nové autobusy Setra s číselným označením 500 představují vrchol modelové řady ComfortClass. Zcela nově navržené autobusy charakterizuje dynamický design, propracovaná aerodynamika a moderní technika.

Poznávacím znamením autobusů Setra ComfortClass 500 je linie, která rozděluje boky vozidla na horní a dolní polovinu. Ta začíná za předními dveřmi a stoupá ke spodní hraně oken podél níž se táhne až k zádi a za zadním kolem klesá dolů.

Dynamicky působí příď s nově navrženým hlavními světlomety a rozměrným, klenutým čelním sklem protaženým od přední masky s trojrozměrným logem značky až po oblý přechod do střechy.

Exteriér autobusu včetně rozměrných vnějších zpětných zrcátek je upraven podle výstupů měření získaných v aerodynamickém tunelu. Výsledkem je pro tuto kategorii vozidel velmi dobrá hodnota koeficientu odporu vzduchu 0,33.

Autobusy Setra ComfortClass 500 mají kromě propracované aerodynamiky nabídnout konstrukci skeletu s nízkou hmotností, zatímco jeho tuhost a pevnost jsou vyšší než doposud. Již nyní tak tyto autobusy mají splňovat směrnici ECE-R 66/01, která má platit od roku 2017 a zavádí přísnější normy na pevnost vozidla pro případ jeho převrácení. Zároveň řada ComfortClass 500 nabídne již při svém uvedení na trh asistenční systémy, které mají být povinnou součástí standardní výbavy autobusů od roku 2015.

K pohonu autobusů Setra ComfortClass 500 budou sloužit motory nové řady OM 470, s nimiž Mercedes-Benz rozšiřuje své porfolio agregátů BlueEfficiency Power. Řadové vznětové šestiválce o objemu 10,7 litru budou pro tyto autobusy k dispozici ve svém nejvýkonnějším provedení s 315 kW (428 k) při 1800 min-1 a točivým momentem 2100 Nm při 1100 min-1. Tato pohonná jednotka již v současnosti splňuje emisní normu Euro VI, která bude platná až od roku 2014.

Setra prozatím neodhalila podobu interiéru své nové modelové řady, ale uvádí, že pod označením S 515 HD bude k dispozici dvounápravové provedení, verze S 516 HD má být k dispozici dvou- nebo třínápravový autobus a S 517 HD bude výhradně se třemi nápravami. Prodej autobusů Setra nové modelové řady ComfortClass 500 má být zahájen na podzim letošního roku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)