Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Auto nevzdala snahu o zakázku pro policii, podala žalobu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (37)
Škoda Auto zatím nevzdala snahu o jednu z největších zakázek pro tuzemskou policii za poslední roky.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) sice její stížnost proti údajně mimořádně nízké ceně vítězné firmy Hyundai zamítl, Škoda ale podala žalobu ke Krajskému soudu v Brně. ČTK to řekla mluvčí soudu Simona Pešková. V tendru jde o dodávku 616 aut.

ÚOHS námitky Škody zamítl z formálních důvodů. Z jeho rozhodnutí vyplývá, že k stížnosti firmy nebyl připojen doklad o doručení námitek zadavateli zakázky, kterým je ministerstvo vnitra. Ministerstvo na dotazy ČTK neodpovědělo a odkázalo na policejní prezidium, které na dotazy ČTK nereagovalo.

Škoda na rozhodnutí ÚOHS reagovala žalobou. "Žaloba byla podána proti rozhodnutí ÚOHS, kterým žalovaný (ÚOHS) zamítl návrh na vydání předběžného opatření, jímž by byl ministerstvu vnitra, coby centrálnímu zadavateli zakázky uložen zákaz uzavřít smlouvy na plnění s vybraným uchazečem," uvedla Pešková.

Jde o zakázku za více než než čtvrt miliardy korun. Policie poptává ve třech různých částech zakázky 616 osobních aut v provedení hatchback, sedan nebo kombi. Podle serveru iDNES.cz se liší jednotlivé části zakázky, především požadavky na výkon motoru, který začíná u některých kategorií na 100 kW, u jiných na 130 kW.

Hyundai aktuálně figuruje na třetím místě v žebříčku nejprodávanějších českých vozů, z druhého ho sesadil Volkswagen, na prvním místě je Škoda Auto.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (37)
Avatar - chetoos
14. 4. 2017 13:42
Re: nechápu
U nás si Policisté hyundaie vychvalují více než škodovky. A nechápu proč se Škoda auto soudí. Dobře jim tak. Prodávají drahé eko třívalcové auta. Kdo za ty peníze bude v tomhle jezdit dobrovolně. Hyundai je levnější, hezčí a oproti škodovce i v některých ohledech lepší.
Avatar - jimmbo205
14. 4. 2017 08:18
Re: vzhledem k ceně nelze Hyundai nevybrat
Je že to je ten problém.. ta nízká cena je to, co se škodovce nelíbí... 181t za Tuscon ( bez policejní výbavy) smrdí tím, že to prodávají pod náklady.. což nevím, jestli je z hlediska hospodářské soutěže úplně OK.

A pak je horší varianta, že to auto má reálnou cenu ještě nižší. A pak bych to nechtěl ani zadarmo...
Avatar - twistedTSD
12. 4. 2017 20:39
Re: vzhledem k ceně nelze Hyundai nevybrat
Z článku na idnes jsem pochopil, že policie NEpoptávala SUV, ale konvenční auta. Tucson vybrali prostě proto, že ho Korejci nabídli skoro zadarmo. Na to Škoda také poukazuje, nicméně policie tvrdí, že v zadané karoserie nebyly podmínkou.

Proč má ale policie jako patrně zásahová auta používat rozežraná SUV, tomu taky nerozumím.
Avatar - holden2
12. 4. 2017 17:06
Re: nechápu
mas dojem ze za tuto cenu jim jeste neco zbyde?
Avatar - kari.laz
12. 4. 2017 13:31
...
To, co napadá Škoda je, že původně byla zakázka vypsaná na hatchback, sedan nebo kombi. S výkony od minimálně 100 a 130 KW. U části zakázky byla navíc podmínka kufr minimálně 500 litrů a to Tucson splňuje jen bez rezervy. Ministerstvo takovou námitku odmítlo s tím, že rezerva není v povinné výbavě.
Takže pokud to vezmu z mého pohledu, viděl by jsem tam nějaké zákulisní obálky. Na druhou stranu ta cena je naprosto nedostižná.
Druhá stránka věci je, jaké služby v ceně ještě jsou. Servis, záruka... Provozní náklady na Tucson budou vyšší než na Octavii a myslím že to nebude zanedbatelné číslo. Uvidíme za pár let, až se ukáže, jaké to bylo "dobré" rozhodnutí.