Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Electric začala s modernizací trolejbusů v Bostonu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Do provozu v severoamerickém Bostonu vyrazil v těchto dnech první trolejbus modernizovaný odborníky ze Škoda Electric.

Plzeňská společnost Škoda Electric uzavřela v loňském roce kontrakt na kompletní modernizaci 32 kloubových trolejbusů v Bostonu ve Spojených státech amerických a nyní byl celý projekt zahájen. V současnosti probíhá montáž dalších několika vozidel pro toto americké velkoměsto.

Škoda Electric touto zakázkou navazuje na významnou dodávku trolejbusů z let 2004 a 2005, kdy společně s firmou Neoplan USA vyrobila trolejbusy pro Boston. Nyní prováděná modernizace má výrazně prodloužit jejich životnost. Hodnota zakázky je zhruba 100 milionů korun a je realizována v letech 2015 a 2016.

Rekonstrukce vozidel probíhá v USA ve spolupráci s místní společností MMA. Tato firma má na starost mechanickou část modernizace vozu, konstrukce a interiéru. Na samotné modernizaci se pracuje v sídle MMA v nejsevernější části USA v městě Limestone ve státě Maine. Přímo v Bostonu se pak odehrává úvodní i závěrečné testování a samozřejmě přejímka vozidel.

Škodu Electric reprezentují odborníci zaměření na projekty v USA, specialisté na montáž a technici ze zkušebny, kteří modernizují elektrickou část vozu, tzn. původní rozsah dodávky ze Škodovky. Jedná se především o upgrade a kontrolu střešních kontejnerů, úpravu sběracího systému, kontrolu a kompletní testovaní celého vozidla a podporu modernizace dieselgenerátoru. Hlavní zodpovědnost má Škodovka také za kompletní testování vozidel.

V létě letošního roku navíc začaly sloužit v trolejbusech pro Seattle a San Francisco motory, které vyvinuli odborníci ze Škody Electric. Tento projekt s možnými opcemi může dosáhnout až objemu 530 trolejbusů.

Škoda Electric již v minulosti dodala do Spojených státech amerických několik set dalších trolejbusů. Konkrétně se jednalo o dodávku 57 trolejbusů do Daytonu v letech 1995 až 1999 a 273 trolejbusů do San Francisca v letech 2001 až 2004. V letech 2001 až 2002 navíc Škoda Transportation dodala do USA deset tramvají do Portlandu a Tacomy.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - euro89
13. 11. 2015 22:07
zeměpis
Od kdy je Maine nejsevernější místo USA? Autorovi asi uteklo, že už před nějakým časem USA koupili od rusů Aljašku. >:-[] A i kdyby se tahle informace do redakce ACZ nedostala, tak minimálně severní hranice států Washington, Montana, Severní Dakota a Minnesota leží severněji, než nejsevernější místo státu Maine. :-! Vím, že to není pro článek zásadní, ale když už chcete čtenáře obohatit o nějakou zajímavost, tak ať je to alespoň správně.
13. 11. 2015 12:52
!
:yes: Business Development Škoda Plzeň