Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Fabia se stala Autem roku 2015 časopisu What Car?

Michal Fokt
Diskuze (97)
Nejprestižnější automobilovou anketu ve Velké Británii What Car? Car of the Year Awards ovládla Škoda Fabia III. Dílčí vítězství mají i značky Audi, BMW, Citroën, Ford, Nissan, Mercedes-Benz, Porsche, Land Rover, Hyundai a Volkswagen.

Nějakou tu automobilovou anketu má s trochou nadsázky každý časopis, některé jsou ale respektovanější než jiné a ve Velké Británii se na samý vrchol řadí What Car? Car of the Year Awards, kterou pořádá stejnojmenný, analyticky zaměřený magazín. Vítězem letošního ročníku této soutěže se stala nová Škoda Fabia a to patnáct let poté, co tuto anketu vyhrála poprvé.

Fabia se tak prosadila v silné konkurenci 25 letošních finálových novinek. Porotci vůz zhodnotili tak, že jde o jeden z mála současných vozů, jenž nemá žádné výrazné nedostatky a je za dobrou cenu a podle mínění porotců se jedná v současnosti o nejlepší malý vůz své třídy v Evropě. Doporučovaným modelem je verze s benzinovým motorem 1.2 TSI o výkonu 66 kW, jenž nabízí dostatek výkonu, pružnosti a vyznačuje se nízkou spotřebou paliva.

Fabii tak patří celkové vítězství, ale co dalších 15 kategorií? Škodě patří ještě prvenství v kategorii Family Car a to pochopitelně díky Octavii. Pokud jde o kvantitu, nejspokojenější mohou asi být u Audi, které získalo cenu za nejlepší kabriolet (Audi A3), kupé (Audi TT) a elektromobil (A3 e-tron). Jeno chloupek hůř je na tom Ford, jenž ovládl s Fiestou ST kategorii hot-hatch, zatímco Mondeo dominovalo kategorii kombi.

Ostatní značky mají po jednom vítězství - BMW s řadou 5 v Executive cars, Mercedes-Benz s třídou S v Luxury cars, Hyundai i10 v City cars, Ctroën Grand C4 Picasso mezi MPV, Range Rover Sport v Large SUV, Nissan Qashqai v Small SUV a nejlepším sportovním autem je Porsche Boxster.

Mimo to byla udělena ještě Safety award, která míří k Land Roveru Discovery Sport a speciální Reader award pro čtenáři nejočekávanější novinku roku 2015 si odnáší Honda HR-V.

Michal Fokt
Diskuze (97)
10. 1. 2015 01:25
Re: SKODA IS BEST CAR IN EUROPA
3 roky su relativne dlha doba v niektorych pripadoch.
Pozri sa na Rapid, ten je rok a pol na trhu a uz teraz je zastaraly. Ani Monte Carlo mu velmi nepomaha.
9. 1. 2015 13:53
Re: To je jasný Stockholmský syndrom,
Ne to nemám ... Když kliknete na můj nick otevře se Vám karta, kde jsou všechny auta, s kterýma jsem dlouhodobě jezdil za posledních 6 let. Teď mám benzínové Mitsubishi Lancer a jsem docela spokojen. Doufám, že mé další vozidlo bude bezsplodinové ...
Avatar - GeorgeWWW
9. 1. 2015 12:32
Re: To je jasný Stockholmský syndrom,
A vy tedy máte doma Teslu nebo Toyotu na vodík? Než taková auta budou dostupné pro střední třídu zákazníků, už tu možná ani nebudeme a hold budeme muset jezdit auty, na kterých se mění jen " sklíčka a pár čudlíků", jak píšete.
9. 1. 2015 12:28
Re: To je jasný Stockholmský syndrom,
Tolik lidí si tam koupilo 120-ku? ;-)
9. 1. 2015 09:26
Re: auto roku 2015?
Celkem logicky musí vybírat ze dříve představených modelů, takže když něco představí v 02/2015 má to možnost být autem roku 2016.