Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Kodiaq: První živé dojmy! Už jsme v něm seděli! (+video)

David Bureš
Diskuze (257)
Vůbec poprvé jsme si detailně prohlédli očekávanou novinku Škodovky už před pár týdny, embargo vypršelo ve čtvrtek večer. Co nás na kodiaqu překvapilo?

Na příchod velkého SUV s okřídleným šípem ve znaku jsme čekali už několik měsíců. Po zveřejnění prvních informací následovalo potvrzení názvu auta, aby se následně světu představil i zamaskovaný prototyp a později i jednotlivé detaily odhaleného vozu. Dnes jsme se pak konečně dočkali, když nová Škoda Kodiaq byla oficiálně odhalena na akci v německém Berlíně.

My jsme si však napjatě očekávanou novinku detailně prohlédli již s předstihem, a to v jednom z ateliérů nedaleko sídla značky v Mladé Boleslavi. To se samozřejmě neobešlo bez již tradičního podepsání prohlášení o mlčenlivosti a naprostém zákazu focení na mobilní telefony nebo tablety. Jinak jsme si ale kodiaka, pardon - kodiaqa, mohli prohlédnout do nejmenších detailů, samozřejmě s tím, že zjištěné informace nevyzradíme dříve, než skončí informační embargo.

A udržet informace v tajnosti nebylo nic snadného, protože nová škodovka veřejnost hodně zajímá. Jakmile jsem mezi přáteli neprozřetelně prozradil, že už jsem „ho“ viděl, byl jsem okamžitě bombardován všetečnými dotazy, jak kodiaq vypadá, jak na mě působí, jak je velký a kolik se toho vejde do kufru. Dnes už embargo konečně vypršelo, a tak se se svými poznatky mohu konečně podělit.

Video se připravuje ...

Jsou i větší auta

Jelikož už nemusím nic tajit, hned na úvod prozradím, že první dojmy jsou ryze pozitivní. Jakmile jsem kodiaqa poprvé spatřil, okamžitě mně padl do oka. Vedle bílého (pětimístného) exempláře nám byl ukázán i šedý (sedmimístný) kousek, přičemž v obou odstínech se mně auto zkrátka líbilo.

Zároveň ale věřím tomu, že design kodiaqu bude veřejnost rozdělovat na více táborů. Příď je díky rozděleným hlavním světlometům opravdu originální a nepodobá se ničemu z aktuálního portfolia škodovky. To už kodiaq díky tvaru hlavních světel a kapotě protažené do boků více připomíná Range Rover Evoque, čímž potvrzuji slova kolegy Jiřího Baborského, který jezdil se zamaskovanými prototypy. Maska chladiče je sice svým vykousnutým tvarováním sjednocujícím prvkem s dalšími škodovkami, zdvojená žebra však kodiaqu dodávají osobitý vzhled. Kdybych už měl vpředu hledat nějakou podobnost s ostatními modely značky, budou to paradoxně ty malé mlhovky, které mně (nevím proč) připomínají zmenšené světlomety ze superbu.

Druhým pocitem vedle originality je pak fakt, že kodiaq nepůsobí nijak robustně. Sice se o něm opakovaně hovořilo jako o velkém SUV, ve výsledku to ale žádný obr není. Ostatně s délkou 4.697 mm ani není největší škodovkou v nabídce, na Superb Combi totiž nové SUV ztrácí 159 mm. Také rozvor je kodiaqu je kratší, 2.791 mm proti 2.841 mm. Podobně kodiaq ztrácí i na opravdu velká SUV - takový Ford Edge na délku měří o 111 mm více.

Kodiaq je ale samozřejmě nejvyšší škodovkou v nabídce. Na výšku měří 1.676 mm, což je o 199 mm více než v případě zmíněného Superbu Combi. Na to má vliv vysoko uložený podvozek, od pohledu se světlost zdá opravdu obří, což se udávanou hodnotou potvrzuje – světlá výška 194 mm je vskutku slušné číslo. Co však trochu kazí dojem je mezera mezi koly a blatníky, která je z optického pohledu až zbytečně velká. Vliv na to nepochybně mají hranatě tvarované výřezy blatníků, jež se mají stát poznávacím znakem všech SUV a crossoverů od Škodovky (má je už yeti). Potěší ale dveře překrývající prahy, díky nimž si posádka při nastupování nezamaže nohavice, nebo plastová ochrana hran (podobná těm z fordů), díky níž se dveře v omezených prostorech neodřou.

Postupně vůz obcházíme a všímáme si vlastně shodné siluety s konceptem VisionS, který kodiaqu předcházel, až se dostáváme k zádi. Jestliže přední partie jsou originální, ty zadní už tolik ne, bez diskuze připomínají superb. To je hlavně způsobeno ostře řezanými koncovými světly protaženými výrazně do boků karoserie, které jsou blízké též Seatu Ateca. Oživujícím prvkem jinak jednolité zádě je pak pás s motivem včelí plástve v dolní části pátých dveří. To je ostatně jeden z mnoha odkazů na VisionS, kde však byl tento pás světelný.

Třetí řada primárně pro děti

To už je ale čas nastoupit dovnitř a vychutnat si interiér kodiaqu. Ten je totiž ve srovnání s aktuálními modely značky také v mnoha ohledech jiný. Výdechy klimatizace jsou výškově orientované, netradiční prolomení palubní desky uprostřed připomíná tvarové řešení z konceptu VisionS. Stejně tak vozy s dvouspojkovou převodovkou budou mít nový volič ve tvaru „bochánku,“ jež se inspiroval právě konceptem VisionS.

Důležitou novinkou je i nový multimediální systém, který se později objeví také v dalších modelech značky. Jeho poznávacím znakem jsou dotyková tlačítka po stranách obrazovky, která nahradila ta konvenční. Sedíme v předprodukčním autě, a tak očekáváme jisté mezery ve funkčnosti systému, jenže on funguje překvapivě pohotově. Systém rychle reaguje na pokyn a nijak se nekouše. Změnou proti současnému provedení je i grafika, která však zůstává přehledná, jak jsme u Škody zvyklí. Také logika ovládání zůstává naprosto intuitivní.

Před spolujezdcem se nacházejí hned dvě odkládací schránky. Jedna leží níže, jak je zvykem, druhá je nad ní, za dekorem mezi výdechy ventilace. Zatímco ta dolní je poměrně mělká, ta horní zase vcelku nízká. O to více potěší doslova obří odkládací prostor pod nastavitelnou loketní opěrkou.

Jistě ode mě budete očekávat hodnocení materiálů, v tomto ohledu ale opět zdůrazním, že jsme v předsériovém autě, některé povrchy se tak ještě změní. Navzdory tomu však je všechno skvěle zpracováno, nikde nic nevrže a i výběr materiálů je na úrovni. Jistě se ale nebudu tolik mýlit, když prohlásím, že kodiaq v této oblasti nabídne vlastně tu samou kvalitu jako superb.

Posaz je vyšší, jak se ostatně od SUV dá očekávat, sedačku ale lze posunout dostatečně dolů. Trochu s rozpaky však hodnotím rozhled, vnější zpětná zrcátka jsou z důvodu norem doslova a obří, a jelikož jsou uchyceny hned u A sloupků, omezují výhled šikmo vpřed. Systém hlídání mrtvého úhlu se tak bude hodit.

Díky vyšší konstrukci se vzadu sedí jinak než ve většině dosavadních mladoboleslavských modelů. Vyšší pozice znamená skvělé podepření stehen a tudíž naprostý komfort. Místa před koleny je dostatek, nikoliv však přebytek, rozhodně nečekejte královský prostor jako v superbu, díky posuvné lavici však lze prostor měnit v rozsahu 16 centimetrů. Ani nad hlavou není zas taková rezerva, vliv ale na to měla panoramatická střecha obou zkoušených exemplářů. Naměřená šířka je ale ve výši loktů o jeden centimetr horší než u Superbu Combi.

Škoda Kodiaq – srovnání vnitřního prostoru s dalšími modely značky
Model Kodiaq Octavia Combi Superb Combi Yeti
podélný prostor vpředu min/max (mm): 830/1060 830/1070 910/1110 910/1090
podélný prostor v druhé řadě min/max (mm): 400/890 580/830 730/990 470/810
podélný prostor v třetí řadě min/max (mm): 510/680 - - -
výška nad sedadlem - vpředu (mm): 960 1040 960 1030
výška nad sedadlem - v druhé řadě (mm): 940 980 960 1020
výška nad sedadlem - v třetí řadě (mm): 870 - - -
šířka vpředu (mm): 1540 1470 1510 1430
šířka v druhé řadě (mm): 1510 1470 1520 1420
šířka v třetí řadě (mm): 1290 - - -
délka sedáku vpředu (mm): 480 480 510 490
délka sedáku v druhé řadě (mm): 450 440 470 480
délka sedáku v třetí řadě (mm): 360 - - -
výška opěradla vpředu (mm): 650 630 660 640
výška opěradla v druhé řadě (mm): 640 650 620 630
výška opěradla v třetí řadě (mm): 530 - - -

To už ale přichází chvíle na vyzkoušení příplatkové třetí řady sedadel, která je u Škody novinkou. Interiér šedého sedmimístného exempláře jsme ale bohužel fotit nemohli, a tak snímek s figurantem v třetí řadě sedadel v galerii nenajdete. Zadní boční dveře jsou sice velice dlouhé, i tak je však nástup úplně dozadu pro dospělého člověka poněkud krkolomný. Jak už bývá v autech této koncepce zvykem, sedák je umístěn velice nízko, a tak se tu sedí „na skrčence.“ Podobně jako u konkurence je to zkrátka řešení primárně pro děti, dospělí tu ale nějakou kratší cestu klidně zvládnou.

Obří zavazadelník

Pomalu se dostáváme k zavazadlovému prostoru, který vlastně od jedničkové octavie bývá tradiční chloubou škodovek a nejinak je tomu v případě kodiaqu. SUV se má opravdu čím chlubit, protože objem jeho zavazadelníku činí v případě pětimístné varianty 720 litrů, o 60 litrů více než u Superbu Combi. Do objemu je sice započítáván prostor pro rezervu, i tak je ale nabízené místo opravdu obrovské.

Také sedmimístná verze je na tom dobře. V sedmimístné konfiguraci je samozřejmě nutné se spokojit jen s 270 litry objemu (Fabia hatchback nabízí 330 litrů), po sklopení třetí řady je to už 630 litrů a po sklopení i druhé řady 2.005 litrů. To pětimístný kodiaq po sklopení zadních sedadel zvětší svůj kufr až na 2.065 litrů.

Zavazadelník kodiaqu má pravidelné tvary, nechybí dvojité dno, i v případě sedmimístné konfigurace se sem vejde náhradní kolo. Rozměry kufru si pak můžete porovnat s ostatními škodovkami v přiložené tabulce.

Škoda Kodiaq – srovnání zavazadelníku s dalšími modely značky
Model Kodiaq Octavia Combi Superb Combi Yeti
Zavazadlový prostor 5místný [l] 720/2065 610/1740 660/1950 415/1580/1760*
Zavazadlový prostor 7místný [l] 270/630/2005 - - -
Délka 5místný [mm] 1090-1270 1060 1165 670-920
Délka 7místný [mm] 470 - - -
Šířka mezi podběhy [mm] 1000 1020 1000 1000
Výška pod plato [mm] 440-680 450-580 490 430
Nákladová hrana [mm] 770 660 600 730
Výška pod zadním víkem [mm] 1890 1870 1880 1930
*S vyjmutými zadními sedadly

Jak bývá u škodovky zvykem, nechybí tu praktické prvky jako vyjímatelná baterka nebo elektricky otevírané víko. To lze podobně jako v superbu otevřít kopnutím pod nárazníkem, v kodiaqu se však tímto způsobem dá i zavřít.

Co zatím nevíme?

Po premiéře v Berlíně se Škoda Kodiaq veřejnosti ukáže na letošním pařížském autosalonu, který startuje na konci září. První zákazníci se pak dočkají na začátku roku 2017. U českých prodejců by se vůz měl objevit 22. února 2017 s tím, že jeden exemplář bude vystaven na showroomu, zatímco druhý bude určen pro prezentační jízdy. To je lehké zpoždění, protože v minulosti se hovořilo o tom, že u prodejců se první kodiaqové objeví už na přelomu roku.

Nabídka motorů bude čítat 1.4 TSI (110 kW), 2.0 TSI (132 kW) a 2.0 TDI (110 kW a 140 kW), na vybraných trzích bude k dispozici i základní 1.4 TSI 92 kW). Později by nabídku měl doplnit i plug-in hybrid, avšak až po superbu, který bude první škodovkou s tímto ústrojím. Kdy to bude, zatím není jasné, stejně tak zatím nevíme, kdy kodiaq dostane zážehové motory s filtrem pevných částic, jak VW Group plánuje.

Také je zatím otázkou, nakolik bude kodiaq úspěšný mezi českými zákazníky. Podle šéfa české prodejní organizace Škoda Auto ČR Luboše Vlčka by automobilka ráda na tuzemském trhu v roce 2017 prodala 3.000 až 4.000 kodiaqů. To naznačuje, že kodiaq má být v Česku spíše oživením nabídky než tahounem prodejů, při splnění prodejních cílů se kodiaq zařadí k citigo. Toho se loni u nás prodalo 3.557 kusů, a tak byl nejméně prodávanou škodovkou na českém trhu (pokud nepočítáme roomster, jehož výroba byla v průběhu roku ukončena). Po prvním prohlédnutí se však o budoucnost kodiaqu nebojíme, tohle auto má určitě šanci zaujmout, a to nejen v Česku, ale i na dalších trzích...

David Bureš
Diskuze (257)
Avatar - twistedTSD
3. 9. 2016 08:32
Re: Že je to hnusný,
Ne, neshodneme.
Avatar - grifith
3. 9. 2016 07:07
Re: Interiér
Jestli tvrdíš, že nemáš u Superbu měkčenou opěrku, fakt se nemáme o čem bavit, protože je to zbytečný, tys to auto viděl jen na fotce. S tím prodejcem mě tu opravdu bavíte ;-) Ale jo, klidně pro takové budu prodejcem, klidně Škoda fanatikem.
2. 9. 2016 23:36
Re: Interiér
problem je ten, ze u konkurence to neni o nic lepsi. setreni znat je, to nikdo nerozporuje. stejne jako to, ze minule generace byly poctivejsi. na konkurenci to vsak stale staci, dokonce ji to stale prebiji. a to je to, co nedovedes pochopit..
2. 9. 2016 22:06
Re: Interiér
Sorry ale to setreni je tragicky... vzdyt se ty vyplne dveri daji prohnout prstem! Koukli jste se nekdy pod o3? Co ty chatrny plasty zespodu vzdyt to tam rachta uz novy? Pustili jste si v o3 radio? Jste chluchy? Zkuste si sednout dozadu a vzit za operadlo pred sebou v o2 a v o3! V o3 se propadnete az na kovovou konstrukci... tech veci je spousta a jsou udelany naprosto umyslne s plnym vedomim a s jedinym cilem - usetrit vyrobni naklady a prodavat stejne draho. nejaky patek uz tu bezi kampan upozornujici na sizene potraviny. To co vw dela u aut je uplne stejne sizeni. A stejne jako u jidla tupa vetsina nepozna rozdil...
2. 9. 2016 21:58
Re: Interiér
Tak to vazne neni...