Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Roomster Noire: Extravagantní MPV v elegantní černé

Aleš Dragoun
Diskuze (126)
Škodovácké malé MPV je na trhu sedm let. Automobilka jej však nenechává na odstavné koleji, představuje nový akční model.

Nejnovější omezená série dostala název Noire. Ten pochází z francouzského slova „noir“, které odpovídá českým výrazům „tmavý“ nebo „černý“. Je založena na výbavě Ambition. Stupeň sám o sobě nabízí ABS, ESC a s nimi spojené elektronické asistenty, čtyři airbagy základní palubní počítač, elektrická přední okna a zrcátka, dálkové centrální zamykání, přípravu pro rádio i manuální klimatizaci. Základní charakteristikou akční verze Noir je pak skutečně černá barva. Jsou v ní vyvedená šestnáctipalcová litá kola Comet, zatmavení nepostrádají ani hlavní světla, mlhovky včetně světel denních a v neposlední řadě boční okna. To ale není vše.

Na předním nárazníku se objevuje černý spoiler, vzadu zase difuzor, tímto odstínem jsou lakována také vnější zpětná zrcátka, tmavá je dokonce maska chladiče včetně orámování, které u běžných verzích září chromem. B-sloupek pak pokrývá dekorativní film.

Za příplatek jsou k mání třeba sedmnáctipalcová kola Trinity. Pokud zákazník zvolí jinou barvu karoserie než černou Magic, může mít tmavou alespoň střechu, rovněž za peníze navíc. Ano, v nabídce laků je také červená Corrida, stříbrná metalíza Brilliant, bílá Candy a béžová Capuccino. V „magické“ to autu alespoň na firemních fotkách sluší nejvíc, ale proč si nevybrat jinou a nevytvořit z Roomsteru vizuálního konkurenta Fabie Monte Carlo?

Škodovka tyto doplňky nazývá sportovními. No, budiž, ale spíše to platí o interiéru. Anatomické přední sedačky jsou čalouněny v kombinaci černé a červené, řidič ji má ještě navíc výškově nastavitelnou. Za malý kožený paket (tříramenný dvouose nastavitelný volant, řadicí páku a ruční brzdu) není třeba dávat více, je už ve standardu a tmavou kůži znovu oživuje prošívání červenou nití. Pedály pro změnu pokrývá nerezová ocel, vnitřní madla dveří jsou zase z hliníku.

Roomster pochopitelně zůstává praktickým prostorným a variabilním MPV, byť postrádá zadní posuvné dveře. Vnějšímu designu mnozí nepřišli na chuť ani po tak dlouhé době výroby. Existuje ale i skupina fanoušků, kterým se extravagantní vůz líbí. Noire bude k dispozici se všemi motory v základní nabídce, tedy zážehovými tříválci 1,2 12V HTP/51 kW, přeplňovanými čtyřválci 1,2 TSI se 63, respektive 77 kW, ale také turbodiesely 1,6 TDI/66 a 77 kW. Dodejme, že za loňský rok se prodalo po celém světě 38 tisíc kusů těchto vozů.

Aleš Dragoun
Diskuze (126)
Avatar - Katikakus
1. 7. 2013 13:14
Pohrebak
Skoda, ze se do toho na delku nevejde rakev... :-(
Avatar - Emel
1. 7. 2013 11:34
Re: Dejavu
Jako tohle?
[odkaz]

Podle mě Roomster hodně závisí na barvě a na kolech, ještě víc než normální auto. Světle modrá metalíza a 17" kola posilují pocit, že to není slepenina, ale že to je naopak originál a že to takhle přesně mělo být.
Avatar - Emel
1. 7. 2013 11:31
Re: Dejavu
Nevím čemu říkáš téměř příkladně... na nerovnostech je prázdné auto jako žebřiňák, odhlučnění podběhů je maximálně na úrovni Fabie, aerodynamický hluk je horší. V přímém srovnání s Octavií II je cestovní komfort o třídu níž ve všech ohledech.

Ale jinak je samozřejmě všechno relativní, jezdilo se do Bulharska Trabantem... stačí jet místo 140 jen 120 a nejspíš bude vše v naprosté pohodě.

Pro upřesnění - Roomsterem po faceliftu jsem nejel, tak nevylučuju, že se něco změnilo.
1. 7. 2013 11:28
Re: MPV??????
O tom sa s tebou nehádam, tvrdím to od začiatku.
1. 7. 2013 11:26
Re: STARÁ ČERNÁ DÁMA
Renault. Uvažoval som aj o Renaulte Fluence, ale musel by som robiť kompromisy. Mám Kangoo.