Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SOR odhaluje podobu připravovaného trolejbusu TNS 12

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost SOR Libchavy spol. s r.o. ve spolupráci se Škodou Electric připravuje trolejbus s označením TNS 12, který svým designem navazuje na nový elektrobus NS electric.

Společnost SOR Libchavy spol. s r.o. byla založena v roce 1991 se záměrem zabývat se vývojem, výrobou, prodejem a servisem malých autobusů. V současnosti má ve své nabídce autobusy pro městskou, meziměstskou i dálkovou dopravu s celkovou délkou od 8,5 až po 18,75 m.

Postupně zamířily do výroby i autobusy SOR s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG), elektrobusy a trolejbusy. Experimentálně byly postaveny i dva autobusy s hybridním pohonem.

Prvním zástupcem nové generace autobusů značky SOR, pod jejich designem je podepsán doc. Ing. arch. Patrik Kotas, se stal elektrobus. První prototyp modelu s označením NS electric měl premiéru na veletrhu užitkových vozidel v Hannoveru v roce 2016.

Na podzim loňského roku byl představen městský autobus NS diesel, který se může pochlubit stejnými liniemi i konstrukcí karoserie.

V letošním roce má tyto dva zástupce nové generace vozidel značky SOR doplnit trolejbus TNS 12, který s nimi bude sdílet design i konstrukci karoserie, ale odliší se pohonným systémem, jehož dodavatelem bude společnost Škoda Electric.

Technické specifikace této novinky prozatím nejsou k dispozici, ale lze předpokládat, že ve dvounápravovém provedení bude mít stejně jako modely NS electric a NS diesel celkovou délku 12.000 mm, šířku 2550 mm, výšku 3150 mm a rozvor náprav 5900 mm.

Společnost SOR Libchavy spol. s r.o. uvádí, že prvních deset trolejbusů TNS 12 zamíří do služeb dopravního podniku v Opavě.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)