Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spoluzakladatel Applu chtěl kdysi postavit první autonomní vůz. Po osobní zkušenosti jim ale nevěří

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
Steve Wozniak svého času snil o tom, že firma Apple postaví první vůz s autopilotem. Dnes už je majitel dvou Tesel k samočinným systémům o poznání skeptičtější.

Když se hovoří o společnosti Apple, drtivá většina lidí si jako první vzpomene na Steva Jobse. Neméně důležitými postavami jsou ovšem i spoluzakladatelé Steve Wozniak a Ronald Wayne. První z nich se v nejnovějším rozhovoru rozpovídal o autonomních vozech a nevěští jim zrovna růžovou budoucnost. Soudí tak na základě vlastních zkušeností.

Wozniak v interview pro CNBC přiznal, že kdysi měl sen o Applu coby výrobci prvního automobilu, který nebude potřebovat řidiče. S odstupem času ale názor změnil a autopilota za nedílnou součást budoucnosti nepovažuje. „Nevěřím v autonomní vozy. Lidé by měli zapomenout na to, že někdy budou vlastnit vůz, který řídí sám,“ rozhovořil se Wozniak.

Spoluzakladatel světoznámé společnosti dále uvedl, že silnice jsou postavené lidmi a lidé nejsou dokonalí, přičemž autonomní systémy nemohou tento faktor zohlednit. Sám Wozniak se přitom moderním technologiím nikterak nebrání, v garáži má dva exempláře Tesly Modelu S a má i zkušenost s jejím autopilotem. Nakonec možná právě z toho pramení jeho frustrace.

„Tesla dělá hodně chyb. Opravdu mě nepřesvědčuje o tom, že autonomní vozy jsou budoucností,“ uvedl Wozniak, konkrétnější už ale být nechtěl. Není to přitom poprvé, co se tento člověk do amerického výrobce elektromobilů pustil. Už počátkem roku jsme zaregistrovali slova o tom, že Elonu Muskovi a samotné Tesle nevěří ani slovo. Své vozy prý ale stále miluje.

Není žádným tajemstvím, že Apple ve svém sídle pracoval na projektu Titan, což bylo právě auto se samočinným systémem řízení. V průběhu existence se ale koncept dostal do problémů a nakonec jablečná firma z realizace před dvěma lety vycouvala. Otázkou však zůstává, jestli definitivně, protože podle posledních informací si Apple s myšlenkou vlastního vozu opět pohrává.

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
Avatar - N6600
16. 11. 2018 08:13
Re: Fungovat to bude...
Tak v Rusku ten autonomny rezim funguje uz roky. Tam staci zosliapnut len plyn a nemusis si nic riesit. Kolaje totiz nepustia >:D
16. 11. 2018 07:39
Re: Fungovat to bude...
No ked uz si pri tom, tak od 1.1.2019 smu auta v Rakusku po dialniciach jazdit v autonomnom rezime. Vodic nemusi mat ruky na volante. A takisto je dovolene auto nechat aby samo zaparkovalo. Nikto v nom pri tom nemusi sediet, ale majitel musi mat auto "na dohlad"...
15. 11. 2018 22:56
Fungovat to bude...
Fungovat to může a bude, nejdřív jen po dálnicích a později všude. Ale pro to všude, budou muset po silnicích jezdit už jen autonomní auta.