Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Systémy Googlu a Applu nerozptylují tolik jako vestavěné infotainmenty automobilek, říká studie

Stanislav Kolman
Diskuze (14)
Moderní automobily jsou plné high-tech vychytávek, ale jejich multimediální systémy v mnohém stále pokulhávají. Alespoň to tvrdí nejnovější studie organizace AAA.

Zámořská organizace AAA pro bezpečnější provoz na silnicích vydala novou studii, ve které se zaměřuje na automobilové infotainmenty. Překvapivou informací je, že platformy Android Auto a Apple CarPlay (tedy produkty gigantů Google a Apple) jsou méně rušivé než vestavěné systémy samotných automobilek.

Tvůrci výzkumu říkají, že provádění náročnějších úkolů je na Android Auto a Apple CarPlay intuitivnější a ve srovnání s multimédii v autech i rychlejší. AAA upozorňuje, že zahájení hovoru je s nativním systémem o pět sekund (24 %) delší, nastavení cílové destinace do navigace pak zabere navíc 15 sekund (31 %).

Na první pohled to nevypadá jako vysoké číslo, ale tvůrci upozorňují, že každá sekunda nepozornosti hraje nesmírně důležitou roli. Nevěnování se dění na vozovce po dobu více než dvou sekund dokonce zdvojnásobuje riziko havárie. Organizace dodává, že jen ve Spojených státech přijde kvůli rozptýlení řidiče o život 3500 lidí, 390.000 jich zase z místa incidentu odchází se zraněními.

Do studie byla zapojena pětka v USA populárních aut: Honda Ridgeline, Ford Mustang, Chevrolet Silverado, Kia Optima a Ram 1500. Zabudovaným infotainmentům sekundovalo Android Auto na telefonech LG K7 a Google Pixel 2 a také Apple CarPlay v kombinaci s iPhonem 7.

Nativní systémy si odnáší negativní hodnocení, jelikož nároky na uživatele jsou hodnoceny jako „velmi vysoké“, Android Auto a Apple CarPlay si pak odnáší hodnocení „mírné“. Tvůrci nicméně dodávají, že i tyto systémy vyžadují nemalou míru pozornosti, tudíž bychom všechny potřebné úkony měli nastavit ještě před samotnou jízdou.

Stanislav Kolman
Diskuze (14)
29. 6. 2018 14:20
Re: tak růžové to zas není...
Poradíš, jak dostat přes USB vstup do infotaimentu streamovanou muziku? Já na to zatím jinak, než přes AA nepřišel.
29. 6. 2018 13:50
Re: tak růžové to zas není...
Tak muziku bych asi neresil, dneska ma kazde auto USB vstup a nejake chrastici BT uz nema moc smysl resit.
Avatar - jj_de
29. 6. 2018 13:11
Re: tak růžové to zas není...
presne to iste som chcel napisat aj ja .... :-)
Avatar - jj_de
29. 6. 2018 13:09
Re: tak růžové to zas není...
myslel som to tak, ze Google umozni, aby vovojari tychto aplikacii mohli svoje applikacie spristupnit pre AA ... napr Sygic uz vyhlasil, ze tvrdo robi na uprave Sygic Car Navigation pre Carplay tak, aby na jesen mohli tuto paku punuknut pre novy iOS 12 ...

UI sa mi paci tiez, ovela napr. viac ako pri Carplay, len by som prijal moznost trosku si to upravit (napr. farby) ... Google svoje upravy Ui odovodnil tym, a to plne chapem, ze rozni vyrobcovia automobilov davaju rozne rozmery obrazovkam vo svojich autach, preto bolo pomerne zlozite vymysliet to tak, aby sa AA vsade zobrazoval co najlepsie ...
29. 6. 2018 13:08
Re: tak růžové to zas není...
Buďme realisté. Každý výrobce používá odlišný vlastní systém pro přístrojovku. Aplikovat standard na něco takového je zatím v nedohlednu.
Hodně používám poolová auta a auta v půjčovnách. Tam je opravdu velký přínos, když si nemusím lepit držák na sklo, ale stačí mi připojit mobil k USB a vše ostatní řešit přes displej infotaimentu s navigací, kterou znám a která si třeba sama natáhne adresu schůzky přímo z mého kalendáře.
A pokud jde o muziku, kvalita poslechu přes AA ja zatím to nejlepší, co může být. BT proti tomu zní jako chrastítko a ani sluchátkový výstup nehraje zdaleka tak dobře (a je to zas kabel navíc). To je pro mě, jako fanouška jazzu, hodně silný argument.