Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW i3: Mega City na sněhu a na videu

David Bureš
Diskuze (0)
Jednička od BMW už brzy nebude nejmenším modelem z Mnichova. Elektromobil i3 už automobilka pilně testuje.

Městský elektromobil BMW i3, donedávna známý spíše pod označením Mega City, se začne prodávat v roce 2013, už teď však probíhají jeho jízdní testy. BMW právě testuje výdrž jeho baterií při zimních testech ve Švédsku, kde také elektromobil filmuje pro novou reklamní kampaň nazvanou „Born electric.“

Automobil je mohutně zamaskován, jeho základní proporce nicméně patrné jsou. Karoserie se liší od ostatních modelů značky – je vysoká a má krátké převisy vpředu i vzadu. Kola jsou úzká s nízkým valivým odporem. Tvary se shodují se skicami a upoutávkami, které mnichovská automobilka zveřejnila již dříve, při představení nové divize BMW i.

Karoserie bude mít progresivní konstrukci s bohatým nasazením pevných, ale lehkých plastů, uhlíkových kompozitů. Podle prvních informací má vůz zrychlit z 0-100 km/h asi za 10 s a jet až 145 km/h. Podle různých zdrojů se liší předpokládaný dojezd elektromobilu – 161 km (100 mil), nebo 200 km (124 mil). Vzadu umístěný elektromotor bude pohánět zadní kola.

BMW i3 je jedním z modelů nové divize BMW i, která se zaměří na vývoj a výrobu elektromobilů. Vedle městského vozítka, prvního sériového elektromobilu mnichovské automobilky, se ve výrobě objeví BMW i8. To bude vycházet z konceptu EfficientDynamics a nebude elektromobilem, nýbrž plug-in hybridem.

Divize BMW i byla oficiálně představena 21. února 2011 v budově BMW Welt v Mnichově. Spolu s ní byla v New Yorku založena společnost BMW i Ventures s kapitálem 100 milionů dolarů, která bude poskytovat veškeré služby s elektromobily spojené.

David Bureš
Diskuze (0)