Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy Photos: Tesla Roadster

Ondřej Láník
Diskuze (14)
Známá značka elektropřístrojů a zařízení, která měla u nás v dobách nedávno minulých ne právě lichotivou přezdívku "TEchnicky SLAbé", se nově objevuje na automobilech. S českou realitou nemá obchodně nic společného a ani technika zaostávat nebude.

Automobil konstrukčně příbuzný Lotusu Elise dostal zcela novou karoserii a hlavně elektropohon, který z něj za mořem udělá ikonu moderního věku. Mít v garáži Prius už brzy nebude pro kalifornské celebrity dost prestižní artefakt. Na trhu totiž bude čistý supersportovní automobil s akcelerací z 0 na 100 km/h kolem 4 sekund.

První malosériově vyráběný elektromobil se sportovními ambicemi bude vyráběn pod vlajkou automobilky Tesla Motors. Vývoj byl svěřen Lotusu, který má bohaté zkušenosti se sportovními vozy i s přístupem vylehčených vozů s dobrými jízdními výkony. To co se podaří ušetřit na hmotnosti konstrukce využije Tesla částečně na trakční Li-ion akumulátory, které budou zásobovat energií elektromotor o výkonu 180 kW. Čtyřsetkilometrový dojezd na jedno nabití akumulátorů bude jedním z nejdelších jaké jsou dnes v elektromobilech dostupné.

Karoserie Tesly vychází z prostorového hliníkového rámu Lotusu Elise, který byl prodloužen, aby zbylo dost místa pro akumulátory. Prototyp vyfotografovaný u vývojového centra Lotusu se v několika detailech liší od dosud veřejnosti prezentovaného vozu. Nová je maska a přídavné světlomety, novinkou je také plátěná střecha. První vozy by se na trh měly dostat v polovině příštího roku.

Ondřej Láník
Diskuze (14)
Avatar - davy
18. 10. 2006 09:26
speedster
Je to celeposkladane z Opelu Speedster, resp. neco z Lotusu. Ale ty vykony jsou uctyhodne, vzhledem k elektropohonu. Otazka, jak to dlouho vydrzi jet na jedno nabiti, Lexus RX400h v praxi vydrzi na baterku a plny plyn jet tak 5 minut a to ma akumulatory hodne velke a tezke.... Osobne neverim na supersport s elektropohonem.
11. 10. 2006 21:19
vo hubu
Zajímavá hračička. Jen to bude pro okolní svět dost o hubu. Člověk se dnes orientuje dost podle sluchu a pokud nic neslyší, tak asi nečeká, že ho převálcuje supersport na baterky... ;-)
Avatar - misoo
11. 10. 2006 12:50
zvuk
videl som to v TV a myslel som si, ze mam vypnuty zvuk, ale ono to totiz VOBEC NEVYDAVA ZIADEN ZVUK !!!! je to neprirodzene, vymyka sa to doterajsim poznatkom, fakt divne... musi to byt nuda jazdit bez zvuku... ;-\ kazdopadne za technologicky prinos davam palce hore !! :yes: :yes: