Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SsangYong XIV-1 Concept: Dva draci se probouzejí (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
SsangYong přežil klinickou smrt, vyměnil logo, vrátil se i na náš trh a má se čile k světu. Vývoj nespí, což dokládá malý crossover XIV-1.

Oranžový vůz je zatím konceptem. Název XIV nemá nic společného s římským číslem 14, znamená eXciting user Interface Vehicle, tedy doslova vozidlo se vzrušujícím uživatelským rozhraním.

SsangYong zatím nezveřejnil příliš mnoho detailů. Většina funkcí vozu se ovládá a nastavuje na velké multifunkční dotykové obrazovce uprostřed palubní desky, pod ní je další displej. Před řidičem najdeme jen digitální rychloměr a otáčkoměr. Zaujme i modré podsvícení celé přední části kokpitu.

Otevírání zavazadlového prostoru rovněž není zcela konvenční. Víko je dělené, zatímco sklo se spoilerem se vyklápí směrem vzhůru, dolní část naopak sjede přes nárazník. Absence B-sloupku i proti směru otevíratelné dveře už tu byly mockrát, poslední dobou se začínají vracet do módy. Koncept má čtveřici samostatných posuvných sedadel, která se dají otáčet o 360o. Poměrně jednoduché tvary oživují široký zadní sloupek i prosklená střecha. LED světlomety jsou samozřejmostí.

Podvozek disponuje rozvorem 2.600 mm. Auto je 4.140 mm dlouhé, 1.830 mm široké a 1.590 mm vysoké. Patří tak mezi malé crossovery, jakými jsou například Suzuki SX4, Fiat Sedici, Nissan Juke, Kia Soul či o něco menší Toyota Urban Cruiser, rozměry sem spadá Mini Countryman a také připravovaný Opel na základě Corsy. Ze všeho nejvíce XIV-1 připomíná asi Soul, byť je o něco kulatější a nemá kolmou zadní stěnu, proporce jsou ale velmi podobné.

Se sériovou výrobou se určitě počítá. Už totiž víme, že pod kapotami budou řadové čtyřválcové šestnáctistovky na benzin i naftu. Automobilka odhalila i to, že XIV-1 bude mít pohon všech kol nebo pouze jedné nápravy. Převodovky budou na výběr rovněž dvě: šestistupňová přímo řazená i samočinná.

Kdy se ale XIV-1 dočkáme v sérii, zatím není známo. Základní tvary určitě přežijí do výroby, většina technických vymožeností však nikoliv, jak už to tak bývá.


Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Avatar - Guttalax
14. 9. 2011 17:29
polidštěný Soul
;-) Vypadá líp jak Soul,který mezi korejci hodnotím jako jednu z největších vyrobených hrůz. :-!
Avatar - gld
14. 9. 2011 16:55
Dobré, dosť dobré
Uvidíme ako bude vyzerať sériová verzia. No zatiaľ je to sľubné.

btw zadná časť mi trochu pripomína fábiu zo správnymi proporciami.