Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Subaru přichází s prvním plug-in hybridem. Vznikl i díky Toyotě Prius

David Bureš
Diskuze (4)
Plug-in hybridní verze kompaktního crossoveru kombinuje dvoulitrový čtyřválec typu boxer se dvěma elektromotory. Technika využívá znalosti Toyoty.

Emisním normám se musí přizpůsobit také Subaru, které přichází se svým prvním plug-in hybridem. Vznikl na bázi crossoveru XV a zatím je určen primárně pro americký trh, kde se tento model prodává pod označením Crosstrek. Automobil oficiálně nazvaný Crosstrek Hybrid se světu poprvé představí na nadcházejícím autosalonu v Los Angeles.

I plug-in hybridní XV si zachovává dnes typické znaky vozů Subaru, což znamená kombinaci motoru s protiběžnými písty (konkrétně dvoulitr s přímým vstřikováním), variátorovou převodovku Lineartronic a pohon všech kol.

Video se připravuje ...

V tomto případě je však balíček techniky doplněný o dva elektrické motory. Jeden funguje jakožto startér, případně jako generátor pro baterii hybridního pohonu. Druhý pak pohání automobil v hybridním nebo čistě elektrickém režimu, případně dobíjí akumulátor, když rekuperuje brzdnou energii.

Hybridní systém Subaru StarDrive Technology vznikl díky spolupráci s Toyotou, která v Subaru vlastní asi 17% podíl. Automobilka již dříve uvedla, že vychází z techniky použité v jejím Priusu. Lithium-iontové baterie jsou v Crosstreku Hybrid uloženy pod podlahou zavazadelníku, autu umožňují v elektrickém režimu ujet až 27 kilometrů. Na elektřinu vůz zvládne jet nejvýše rychlostí 105 km/h.

Vedle samotného hybridního systému se novinka dočkala také osobitě vyvinutého brzdného systému. Ovládání brzd bylo optimalizováno pro ideální rozložení brzdné síly mezi rekuperaci a mechanické zpomalování. Důraz je kladen hlavně na regenerativní brzdění, aby se snížila spotřeba paliva. Zároveň se však myslelo i na prodloužení životnosti baterie.

Subaru Crosstrek Hybrid se pak proti ostatním variantám tohoto crossoveru liší také stříbrnou metalízou lakovanými detaily v předním nárazníku nebo bočních prazích, případně modrými rámečky projektorů světlometů, modrá barva se objevuje také uvnitř. Specialitou je též osobitá modrá barva Lagoon Blue Pearl.

David Bureš
Diskuze (4)
Avatar - Beefcake
20. 11. 2018 20:57
Re: To znie zaujimavo
Ach jaj, zase bude sutaz v style blby a blbsi.
20. 11. 2018 13:50
Autor by mohl prozradit,
že tento Hybrid (na bázi Toyoty)je skutečně pro USA, ale v Japonsku se již prodává eBoxer, mild hybrid. U tohoto se uvažuje i o prodeji v Evropě (zatím nepotvrzeno), barva je také Lagoon Blue Pearl (že by stejná barva?, nebo jsou smíchány dvě informace do jedné?).
Avatar - Hammunasakra
20. 11. 2018 13:45
Re: To znie zaujimavo
Jo to by mohlo bejt zajímavý = vynikající podvozek plochý motory teď šmrncnutý hybridem :yes: :-)

Zajímavý jak obrovskej rozkol maj s timhle autem mudlové a profíci ;-)
20. 11. 2018 11:57
To znie zaujimavo
Takze este drahsie a prispatejsie XV? To sa oplati...