Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Suzuki iM-4: Mild hybrid s pohonem 4x4 má po ženevské premiéře

Jan Mička
Diskuze (9)
Suzuki v Ženevě ukázalo koncept im-4. Je předobrazem malého vozu s pohonem 4x4, turbomotorem a hybridní technologií, která pomáhá zefektivňovat jízdu.

Na ženevském stánku Suzuki můžete vidět dva koncepty – hatchback ik-2 je sice takřka hotový vůz, který se do prodeje dostane příští rok, nás ovšem více zajímalo malé SUV im-4. Důvodem je skutečnost, že se díváme na reálný předobraz kompaktního vozu s délkou menší než čtyři metry, pohonem všech kol a hybridní technologií.

Základní koncept krabicovité karoserie do jisté míry odkazuje na Suzuki LJ ze sedmdesátých let, především podle žebrování na sloupku C karoserie je však znát také inspirace například u Suzuki Cervo. Mohutná maska chladiče s nenásilně zakomponovanými světlomety vypadá hodně dramaticky, zbytek vozu je ale spíše umírněnější, s jasně daným členěním spíše do výšky, než šířky a délky. Kdo se zadívá pozorněji, může v něm třeba vidět i model Wagon R+.

Karoserie s délkou pouhých 3693, šířkou 1709 a výškou 1566 milimetrů stojí na zcela nové platformě (využívá ji také hatchback ik-2), která má nabídnout větší tuhost a zároveň nižší hmotnost. Důležité ovšem je, že je do ní zakomponovaný pohon všech kol a přeplňovaný agregát 1.2 Dualjet se systémem SHVS a malou lithium-iontovou baterií. Jedná o takzvaný mild hybrid, který sice nejezdí čistě bez emisí, elektrickou silou si však dopomáhá k větší efektivitě. Zajímavostí je startovací alternátor ISG, který by měl zajistit jemné náběhy motoru při odjezdech z křižovatek, podobně jako systém e-HDi u vybraných motorů koncernu PSA.

Protože se jedná o koncept, nemohli jsme usednout do interiéru. Vzhledem k rozvoru náprav 2438 milimetrů (pro srovnání - Škoda Fabia má 2455 mm) a členění karoserie by však uvnitř neměla být nouze o podélný prostor pro čtyři cestující.

Jan Mička
Diskuze (9)
4. 3. 2015 09:27
Re: Ideální vůz do města
Souhlas, suzuki je na malá auta specialista, ať městská, tak SUV. Tohle je pecka :yes:
4. 3. 2015 08:48
Re: Ideální vůz do města
ja s nim jezdim, v cem je problem?
4. 3. 2015 05:23
Re: Ideální vůz do města
A do terénu taky umí. Nějaký dálniční žihadlo trochu chybí po ukončení kizashi.
Avatar - 3_diamanty
3. 3. 2015 23:00
Re: Ideální vůz do města
nikto nepise ze suzuki umi vse..... kazdopadne auta do mesta umi ;-)
Avatar - white label
3. 3. 2015 22:51
Re: Ideální vůz do města
Všechno u Suzuki neumí určitě, viz třeba aktuální S-cross, běž se s tím svézt.