Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Švédský soud se bude znovu zabývat žádostí Saabu o ochranu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
Saabu, který od jara není schopen platit za dodávky a už ani vyplácet mzdy, se dnešním sdělením soudu otevírá možnost záchrany.

Švédský vyšší soud se bude zabývat odvoláním automobilky Saab proti rozhodnutí nižšího soudu, který před dvěma týdny zamítl žádost firmy o ochranu před věřiteli. Saabu, který od jara není schopen platit za dodávky a už ani vyplácet mzdy, se dnešním sdělením soudu otevírá možnost záchrany.

Firma před týdnem podala proti rozhodnutí nižšího soudu odvolání, nebylo ale jasné, zda se jím odvolací soud bude zabývat. Automobilka své odvolání podepřela doklady o zajištění překlenovacího úvěru v sumě 70 milionů eur (1,7 miliardy Kč).

"Jsme přirozeně rádi," sdělila v reakci na sdělení soudu mluvčí Saabu Gunilla Gustavsová. Vyjádřila naději, že rozhodnutí přijde brzy, nejlépe ještě tento týden.

Před týdnem dva odborové svazy a jeden z dodavatelů podali návrh na konkurzní řízení vůči Saabu. Výroba v závodech Saabu byla v dubnu kvůli neplacení za dodávky zastavena a firma dluží zaměstnancům mzdu za srpen.

Majitel Saabu, nizozemská společnost Swedish Automobile, se začátkem loňského roku dohodla na koupi automobilky od americké General Motors za 400 milionů dolarů (přes sedm miliard Kč). Dohoda tehdy zachránila známou švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.

Firma Swedish Automobile uzavřela v červnu dohody o dlouhodobém financování Saabu s čínskými společnostmi Zhejiang Youngman Lotus Automobile a Pangda Automobile Trade. Saab doufá, že čínské úřady dohodu brzy schválí.

"Nadále pracujeme na tom, abychom získali další financování, a rovněž postupujeme v přípravách na vstup firmy do rekonstrukce," řekla mluvčí podle agentury Reuters. Pokud soud žádosti o ochranu před věřiteli vyhoví, projde Saab restrukturalizací a bude moci v klidu shánět nový kapitál.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
20. 9. 2011 18:00
Re: Pokud...
:yes:
20. 9. 2011 15:03
Re: Pokud...
Už nech ho nechajú umrieť, držať ho umelo pri živote, veď je to týranie...
20. 9. 2011 01:01
Pokud...
Pokud Saab chce přežít, měl by hlavně změnit cenovou politiku a prodávat 9-5 tak kolem 200 tisíc Kč, to by jeho skalní fanoušci možná akceptovali, i když by ho stejně nekupovali.
Na druhou stranu, by mohl Saab rovnou prodávat tak deset let staré a odranděné modely, což jeho "fandové" preferují nejvíce...
19. 9. 2011 23:26
Re: SAAB
Pod soucastnym vedenim celeho managmentu Saab musi padnou.... jen uplne jiny vlastnik a designer jej muze zachranit a investorem jez neni banka ale nejaky filantrop bilionar. Jinak name Saab nejmensi sanci. Tady clovek proste potrebuje miliardu dolaru na zacatku bez toho aby hned z toho platil uroky....a jeste si musi dovolit o tu miliardu prijit aniz by jej to nejak financne ranilo ci stavajici podnik.

Rezjizdet automobilku jez je v cervenych cislech a od zakaldu si pujcovat penize od bank proste ekonomicky nelze....

Avatar - Uhlik
19. 9. 2011 22:32
Re: SAAB
Toho sa uz bohuzial nedockame... Kiez by som sa mylil.