Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Saab 900: Klasika na každý den

Diskuze (0)

Osmdesátá léta jsou dostatečně vzdálená, aby se považovala za klasické období. Zároveň nabízejí už poměrně moderní vozy, s nimiž se dá reálně existovat v běžném životě. Saaby jsou navíc proslulé svou spolehlivostí a bytelností.

Nikdy by mě nenapadlo, že si jednoho dne pořídím Saaba. Naopak jsem věděl, že si chci vyzkoušet být majitelem kabrioletu. Lákalo mě otevřené nebe nad hlavou a vítr, který příjemně nahradí klimatizaci i za parného letního dne. Čirou náhodou bydlel kousek majitel nádherné 9-3 Convertible, s nímž jsem se od vidění znal. Shodou okolností také milovník historických vozů. Aby bylo dílo osudu dokonáno, rozhodl se ho prodat, jelikož zatoužil po klasické verzi 900. Nebudu vás dlouho napínat, 9-3 je skvělá a oblíbila si ji i manželka, ale pořád mi vrtalo hlavou, proč známý šel zpátky do minulosti, když potřebuje auto pro každodenní použití?

Krátce na to se mi naskytla možnost strávit delší čas se Saabem 900 kupé z roku 1987, který mi byl ochotně zapůjčen libereckou Youngtimerclassic Gallery. Záhy se dostavil nápad. Co když vezmu 35 let starý vůz a budu jej normálně používat jako moderní auto? Pro ujasnění, moderna znamená Saab 9-3 z roku 2001. A nemyslete si, že jsem měl týden lelkování proložené jízdou do vedlejší ulice pro housky. Saab se podíval do města, na okresky, dálnici a za jeden den najel i více než 300 kilometrů.

Pro takový záměr jsem si nemohl přát lepší kousek. Tento stříbrný gentleman sjel z výrobní linky v roce 1987 a pochází od prvního majitele. Ten se o něj s typicky švédskou péčí staral, což přineslo ovoce v podobě mimořádně původního stavu. Karoserie zůstala po celou dobu netknutá, nikdy nebouraná, a protože Švédi nesolí, nikde nejsou ani stopy po korozi.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Diskuze (0)

Doporučujeme