Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SwimBus: Obojživelný autobus pro Labe (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
HafenCity RiverBus provozuje první obojživelný autobus v Německu. Turisté se v něm mohou od jara letošního roku svézt v Hamburku.

HafenCity RiverBus provozuje obojživelný autobus SwimBus, který stojí na podvozku od společnosti MAN Truck & Bus Deutschland GmbH.

Vozidlo s celkovou délkou 13 metrů se po souši pohybuje jako klasický autobus, zatímco ve vodě k jeho pohonu slouží dvojice vodních trysek. Díky nim je SwinBus schopen vyvinout na klidné říční hladině rychlost až 5,7 uzlů (10,55 km/h).

Obojživelné autobusy jsou mezi dopravci stále populárnější díky svých schopnostem a mohou být nasazeny i v pravidelném linkovém provozu, ale jejich nejčastější použití představují turistické okružní jízdy, při nichž samozřejmě využijí i svých plavebních schopností.

HafenCity RiverBus svůj autobus využívá právě k vyhlídkovým jízdám a na nezájem ze strany turistů i obyvatel Hamburku si rozhodně nemůže stěžovat. Jen během prvních dvou měsíců provozu její SwimBus přepravil více než 6000 cestujících.

Inspirací pro založení firmy s vyhlídkovými jízdami obojživelným autobusem se pro jeho majitele, jímž je Fred Franken, stala již před osmnácti lety návštěva Singapuru.

Realizace celého projektu pak zabrala čtyři roky. Důvodem ovšem nebyly potíže s technikou ale především legislativa a to od nejrůznějších bezpečnostních a emisních předpisů až po vyřešení chybějící legislativy ohledně provozu obojživelných vozidel v hromadné dopravě v Německu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
6. 9. 2016 07:10
Re: připomíná mi to TopGear
Tazisko nie je problem. 80% hmotnosti bezneho autobusu je do metrovej vysky, plechy vazia minimum.
Avatar - wakantanka
5. 9. 2016 20:31
Re: připomíná mi to TopGear
Tak ono je to určené na rieky či priehrady pri nulových vlnách a slabom prietoku. Vymyslené to bude asi dobre, keďže takých vodých busov behá po svete docela dosť. :-)
Avatar - Barry Lyndon
5. 9. 2016 19:58
Re: připomíná mi to TopGear
potopení, převrácení... (jak vysoko to má těžiště?)

... nějak se mi vybavila vyjímatelná kýlovka Jamese Maye >:D
Avatar - Barry Lyndon
5. 9. 2016 19:56
Re: připomíná mi to TopGear
já sám o sobě nejsem obojživelný
Avatar - wakantanka
5. 9. 2016 18:11
Re: připomíná mi to TopGear
V Budapesti nieco podobne jazdi uz niekolko rokov a zatial sa to nepotopilo. :-)