Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Takatu přijdou vadné airbagy hodně draho...

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
Japonská společnost Takata by mohla zaplatit americkým úřadům až jednu miliardu dolarů (26 miliard Kč) za ukončení trestního vyšetřování jejího postupu v kauze problematických airbagů.

Informoval o tom dnes list The Wall Street Journal (WSJ), který se odvolává na zdroje obeznámené s jednáním. Nafukovače firmy Takata mohou explodovat a vymrštit do vozu části kovu. V USA je tento problém spojován s 11 úmrtími a 184 zraněními.

Vyšetřovatelé se domnívají, že Takata vydávala zavádějící prohlášení a zatajovala informace ohledně potenciálně závadných airbagů. Dohoda o urovnání by podle zdrojů mohla být hotova v lednu. Takata se k informacím listu odmítla vyjádřit, uvedla agentura Reuters.

Takata čelí značnému tlaku na své finance, protože potíže s airbagy si vyžádaly nutnost svolat po celém světě desítky milionů aut. Podle zdrojů se v rámci podmínek dohody o urovnání sporu jedná o tom, že firma okamžitě uhradí pouze část pokuty a zbytek zaplatí až během dalších let.

V samotných Spojených státech svolávají automobilky kvůli airbagům Takata zhruba 42 milionů aut. Jde o největší svolávací akci související s bezpečností automobilů v historii USA, podotýká WSJ.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
Avatar - ladsla
30. 12. 2016 20:30
Re: Proč?
Chce to líp nastudovat. Takata je myslím ještě horší než celý dieselgate.....
30. 12. 2016 18:41
Re: Proč?
Ano, někdy přes 8 roky to byla závada a nikoliv úmysl. Ale pak zatloukali, lhali a podváděli a dál vyráběli vadné bagy i když věděli, že jsou to šmejdy. A za to nyní dostanou flastr. Kdyby rovnou přiznali chybu, tak se nic nedělo (resp. museli by už před těmi 8 roky okamžitě svolat ty miliony aut na výměnu) a žádný soud by nebyl.
30. 12. 2016 13:27
Re: Proč?
Ale ta zavada na airbagach byla chybou nikoliv umyslem. To ze se pak k ni nepostavili uplne celem, ale snazili se problem zamest pod koberec je vec druha, v automobilovem prumyslu veskrze standardni. Jinak narozdil od VW, ktere smeruje k tomu byt nejvetsim automobilovym koncernem sveta se Takata podle vseho z tehle afery nevzpamatuje a po 83 letech existence bude asi koncit.
30. 12. 2016 11:22
Re: Proč?
Ale podváděla a za to právě dostává ten flastr, viz citace z obžaloby "vydávala zavádějící prohlášení a zatajovala informace ohledně potenciálně závadných airbagů"
30. 12. 2016 09:35
Re: Proč?
Odpoved je jasna, Takata nepodvadela umyslne pri vyrobe, nevyrabela zmetky umyslne.