Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra dodala nová nákladní vozidla pro Armádu České republiky

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Kopřivnická automobilka dodala Armádě České republiky nové nákladní automobily řady Force. Vozidla jsou určena pro převoz těžkých minometů.

Společnost Tatra Trucks přesně podle časového plánu dodala 41 nových automobilu Force 8x8 do stavu Armády České republiky. Slavnostní předání se odehrálo ve Štěpánově na Olomoucku a jednalo se již o třetí velkou dodávku nákladních vozidel značky Tatra pro Armádu České republiky od konce minulého roku.

Čtyřnápravové vozy Tatra Force vybavené pancéřovanou čtyřdveřovou kabinou budou primárně sloužit k přepravě těžkých minometů vz. 82 PRAM-L ráže 120 mm, v této roli nahradí letité a morálně i technicky zastaralé automobily Praga V3S.

Minomet PRAM-L je u nových vozidel řady Force převážen na korbě společně se zásobou munice, k manipulaci s ním i municí slouží hydraulická rampa na zádi vozu. Minomet však může být přepravován i ve vleku za vozidlem na speciálním podvozku.

Pancéřované kabiny nových tater poskytují posádkám vysokou balistickou i protiminovou ochranu certifikovanou dle standardů NATO na úrovni Level 2a/b s možností navýšení ochrany až na stupeň Level 3a/b. Pancéřované kabiny se na vozidla montují přímo v kopřivnické automobilce a se standardním nepancéřovaným provedením kabin vozidel řady Force sdílejí interiérové prvky.

Posádka vozu má také k dispozici speciální sedadla, která ji chrání před účinky výbuchu pod vozidlem. Ve střeše kabiny je otvor opatřený poklopem a lafetací, která umožňuje instalaci různých palných zbraní.

Nové tatry budou působit především u 4. brigády rychlého nasazení se sídlem v Žatci, 7. mechanizované brigády z Hranic i ve výcvikovém centru Armády České republiky ve Vyškově.

Celkem plánuje Armáda České republiky letos odebrat 112 nákladních vozidel značky Tatra různých typů, například valníků se zvedacím čelem, nakladačů kontejnerů, plničů pohonných hmot, vyprošťovacích vozidel či dílenských vozů.

Na konci minulého roku společnost Tatra Trucks armádě předala s několikaměsíčním předstihem 26 kusů vozidel řady Tactic v provedení valník na podvozku 6x6 se zadní zvedací rampou pro přepravu výzbroje i materiálu.

Koncem letošního března pak následovala dodávka 18 nových vozidel řady Force určených pro přepravu vojáků nebo nejrůznějších nákladů po zpevněných komunikacích i v těžkém terénu. Česká armáda v současnosti používá přes tři tisíc vozidel značky Tatra v různých modifikacích.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
24. 7. 2017 11:48
Re: auta pro vrahy
Nic nového: [odkaz] :-!
Avatar - Ada je zase tady
23. 7. 2017 00:22
auta pro vrahy
bože, jak hluboko lidská společnost klesla... :no: