Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra má nové pancéřované kabiny pro řadu Force

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Společnost Tatra Trucks pro speciální modely své řady Force ve spolupráci s externí firmou s dlouholetými zkušenostmi v oboru vyvinula moderní pancéřované kabiny.

Kopřivnická automobilka Tatra společně se zavedením modernizovaných kabin vozidel obchodní řady Force v tzv. měkkém provedení, jejichž představení se odehrálo na podzim loňského roku, spustila výrobu nových pancéřovaných kabin určených pro speciální verze těchto vozidel.

Nová pancéřovaná kabina vychází z původního tvarového řešení modernizované běžné varianty kabiny řady Force. Vojenským výzkumným ústavem v Brně je plně certifikovaná dle standardů NATO na úroveň balistické a protiminové ochrany LEVEL 2a/b s možností nastavení ochrany až na stupeň LEVEL 3a/b.

Kabina má dvoudveřové a čtyřdveřové provedení s kapacitou tří (1+2), resp. pěti míst (1+4). Obě varianty mají shodnou výšku i stejný interiér jako běžné provedení, včetně materiálu přístrojové desky.

Pancéřované kabiny se zvýšenou balistickou a protiminovou odolností disponují navíc speciálními sedadly, která v případě výbuchu pod kabinou chrání posádku před tlakovou vlnou. Ve střeše pancéřové kabiny je variabilní otvor s možností lafetace vybraného zbraňového systému.

Instalace pancéřové kabiny na podvozek vozidel obchodní řady Force, která probíhá přímo v kopřivnickém závodě, si vyžádala konstrukční úpravy na rámu vozidla především z hlediska integrované protiminové ochrany podlahy kabiny. Zástavbová délka pancéřované kabiny je stejná jako u běžné verze, a to i ve čtyřdveřovém provedení.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
14. 2. 2017 14:32
Re: hezké, akorát...
Bude z toho ovšem o dost hůř vidět.
14. 2. 2017 12:49
Nádrž
Zajímalo by mě, zda to má i pancéřovou palivovou nádrž??? Nebo zda je to typ nádrže z T148??
14. 2. 2017 11:24
dobré zprávy
Dobré zprávy o Tatře z poslední doby potěší.
Avatar - Barry Lyndon
14. 2. 2017 10:34
hezké, akorát...
... ten prostřední vojín vředu nesmí mít dolní končetiny (předchozí amputace nad koleny nutná). Jinak takto skloněné čelní sklo by mohly mít i nepanceřované verze, vypadá to líp než ta obyčejná krabice...