Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra Phoenix 8x6 jako nosič výměnných nástaveb pro zemědělce

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Vozidla značky Tatra jsou v nejrůznějších provedeních tradičními pomocníky zemědělců. Mezi ty nejnovější patří Phoenix v provedení traktor s konfigurací náprav 8x6.

Společnost Tatra Trucks v současnosti pro zemědělce na evropském trhu nabízí poměrně širokou paletu vozidel na základech modelové řady Phoenix v provedení Euro 6 s motory PACCAR MX-13.

Mezi nejzajímavější zástupce vozidel značky Tatra pro zemědělce patří model Phoenix s konfigurací podvozku 8x6 ve verzi s řiditelnou první a poslední nápravou. Kopřivnická automobilka toto provedení představuje prostřednictvím exempláře dokončeného v dílnách firmy PARMA servis s.r.o. v Českých Budějovicích.

Toto vozidlo se pyšní možností výměny nástaveb. Ty jsou k pomocnému rámu šasi upevněny pomocí twist lockových zámků, propojení hydraulických okruhů je pak řešeno rychlospojkami. Výměna nástaveb se provádí pomocí čtyř hydraulických válců, které nástavbu po odjištění zámků a odpojení hydrauliky a elektroinstalace přizvednou a umožní nasazení odstavných nohou. Celý proces netrvá obsluze déle než několik minut.

Vozidlo bylo dodáno s velkoobjemovou nástavbou Fliegl (provedení s výtlačným čelem) a cisternou Agrostar o objemu 20 m3 s devítimetrovým aplikátorem. Není bez zajímavosti, že PARMA servis s.r.o. je jediným nástavbářem, autorizovaným k montáži nástaveb FLIEGL na podvozky značky Tatra. Umí jej dodat jako pevnou nástavbu, nebo jako v tomto případě v podobě výměnného systému.

Zemědělský speciál je osazen motorem Paccar MX 13, mechanickou 16stupňovou převodovkou ZF s dvěma pomocnými pohony pro oživení hydraulických okruhů nástavby a výměnného systému.

Standardem je denní dvousedadlová kabina s klimatizací, pro komfort a bezpečí doplněna například zpětnou kamerou. Nízký měrný tlak na půdu a dobrou trakci nabízí flotační pneumatiky o šířce 600 mm na obou zadních hnaných nápravách, řízená kola mají rozměr 445/65 R22,5. Připojení přívěsu umožňuje traktorový závěs K80.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)