Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Taxikáři chystají jízdu Prahou, Krnáčová nechce jednat pod tlakem

redakce AUTO.CZ
Diskuze (52)
Sdružení českých taxikářů plánuje na začátku příštího týdne pokračovat v Praze v protestech proti firmě Uber a dalším podobným společnostem, které obviňuje z nekalé konkurence. V České televizi to řekl předseda sdružení David Bednář.

Řidiči taxi podle něj nechystají blokádu, ale spíše pomalý průjezd v koloně po některé z pražských komunikací. Taxikáři po nedávných protestech před ruzyňským letištěm dali primátorce Adrianě Krnáčové (ANO) ultimátum do dnešního odpoledne, aby Uber "zastavila". Primátorka dnes po jeho vypršení uvedla, že je připravena jednat se zástupci taxislužeb, ale ne s těmi, kteří vyhrožují stávkami a napadají ostatní řidiče.

Taxikáři v minulých dnech na ruzyňském letišti protestovali dvakrát. Při větší z obou akcí v pondělí 18. září se podle policie sešlo zhruba 70 taxikářů. Vadí jim zejména to, že za Uber a podobné služby jezdí řidiči bez taxikářské koncese, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry.

Při protestech řidiči vyzvali primátorku, aby situaci kolem podnikání Uberu v hlavním městě vyřešila do dnešního odpoledne, jinak přistoupí k blokádě ulic. Bednář, který za protestující taxikáře vystupuje v médiích, dnes upřesnil, že by mělo jít spíše o pomalý průjezd metropolí. Tento protest proti Uberu je podle něj ještě poklidný ve srovnání s těmi, které se děly jinde v Evropě. Podle dnešní informace BBC musí Uber z rozhodnutí regulátora dopravy skončit v Londýně.

Krnáčová dříve uvedla, že Sdružení českých taxikářů magistrát nekontaktovalo. Bednář to potvrdil s tím, že město o problému s Uberem ví tři roky, takže nebylo proč. Primátorka dnes sdělila, že se nebrání jednání se zástupci taxislužeb, ale ne pod ultimáty nebo hrozbami protestních akcí. "Pokud se najde nějaký zástupce, který bude mít jasný mandát a nebude patřit mezi ty, kteří vyhrožují stávkami a napadají ostatní řidiče, tak jsem připravena sednout si ke stolu a vyjasnit si, co Praha může dělat a co dělá," uvedla primátorka v tiskové zprávě.

Podle předsedy zastupitelů Pirátů Jakuba Michálka je podstatné, že aplikace jako Uber a Liftago jsou nový vynález, který převrací poměry ve společnosti a legislativa ho musí dohnat. Praha má podle ústavy právo navrhnout aktualizaci zákona. "Zákon má jasně určit hranici mezi přivýdělkem a podnikáním, zrušit majáček a taxametr tam, kde se přeprava objednává předem pomocí digitální aplikace, a donutit všechny řidiče i digitální platformu samotnou k důslednému placení daní," sdělil ČTK Michálek.

V Praze v současnosti působí podle odhadů zhruba pět tisíc řidičů taxi. Ne všichni ale chtějí proti alternativním platformám protestovat formou blokád. Zhruba 700 profesionálních šoférů jezdících pro mobilní aplikaci Liftago od dnešního dne na nesouhlas s nerovnými podmínkami v podnikání pootočí střešní svítilny s nápisem taxi. "Podle této odlišnosti poznáte profesionálního řidiče, který podporuje digitální ekonomiku, nebojí se hodnocení zákazníků a legální konkurence ostatních řidičů," uvedla společnost Liftago v tiskové zprávě.

Služba Uber je alternativou taxi. Lidé si přes aplikaci v mobilním telefonu mohou zavolat řidiče, který je odveze na požadovanou adresu. Klient pak zaplatí za čas strávený na cestě a ujeté kilometry. Řidiči společnosti jezdí buď pro společnost, nebo jako živnostníci ve vlastním autě. Partnerských řidičů je v Praze podle firmy kolem 2000. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci takzvané sdílené ekonomiky.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (52)
Avatar - Ozzman
26. 9. 2017 12:07
Re: nechcem......
Obávám se, že to se nestane :-(
Avatar - Zappa
26. 9. 2017 01:45
Re: Se Krnáčové nedivím
:yes:
Avatar - maxi!
25. 9. 2017 18:04
nova doba
casy sa menia a zijeme v inom prostredi a tempe - ved si spomenme, ked vznikli internetove predajne - tak majitelia kamnennych predajni nemali radost ( a este E bay a jeho derivaty), alebo ked vzniklo kopec drahych Minilabov na fotky a odrazu kazdy presiel na digifoto a vsetko to museli zavriet..... to mali vybehnut do centra Prahy obtazovat normalnych tuctovych obcanov?
proste zivot sa meni a aj podnikanie nie je ziadna istota. Vyrobcovia tabaku nainvestovali miliony a odrazu nesmu reklamovat svoj produk, vedome znicia vzhlad vyrobkov s napismi a fotkamia - a teraz uz si ani nemoze nikto v klude zapalit?
A co tak videopozicovne - taktiez sa im vsetko zmenilo.... bla bla...nova doba prinesie vzdy nejake zmeny
( samozrejme, ze treba vsade nastavit pravidla a podmienky - ale takymto terorom a natlakom a vydieranim to nevidim rozumne!)
25. 9. 2017 17:06
Re: nechcem......
Ozzy to souhlasí, brát si normální řidiče za rukojmí je prasárna. Navíc od lidí jako jsou taxikáři.

Btw doufám, že policisté budou konat, tedy všechny stavět a a pokutovat za přestupek bezdůvodně pomalá jízda. Pokud třeba pojedou po magistrále kolem 30km/h v místech kde povolená 70km/h, neváhal bych a to s nejvyšší možnou blokovou sazbou ;-)
Avatar - _Karel_
25. 9. 2017 16:59
Re: Uber ?
Tak jsem tomu dal čas a přečetl si to. Je tam vyfocený tvoje auto! >:-[]
No, hele, je to pohled jedné strany, ale nezní mi to úplně nesmyslně. Je fakt, že jsem dělal pár let realitního makléře, nikoho jsem neokrádal, ale stejně jsem byl ve škatulce "realitní makléř, zloděj". Není špatný se na to podívat i z druhé strany. Jestli máte pravdu s Uberem nedokážu posoudit. Já měl doteď Uber za "strejdy od vedle, co vezou na své trase spolujezdce".
Ale tak jako tak - blokovat Prahu vidím jako vydírání.