Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla možná letí vesmírem, výrobce je ale v rekordní ztrátě...

David Bureš
Diskuze (25)
Americký výrobce elektromobilů opět neplní své plány. Výroba klíčového Modelu 3 je zatím za očekáváním.

Automobilka Tesla se tento týden vytasila s dalším skvělým marketingovým tahem, když s raketou Falcon Heavy společnosti SpaceX odletěl do vesmíru i její elektrický sporťák Roadster, který aktuálně míří k planetce Ceres. Nyní se zdá, že však šlo jen o zakrytí nepříjemné zprávy. Za poslední čtvrtletí loňského roku totiž automobilka vykázala obří ztrátu.

U Tesly není taková zpráva ničím neobvyklým, ztrátové podnikání je u ní naprosto běžné. Tentokrát ale vykázaná ztráta byla opravdu obří, za čtvrté čtvrtletí roku 2017 automobilka prodělala rekordních 675 milionů dolarů, tedy asi 13,8 miliardy korun. Takhle vysoké ztráty v posledním čtvrtletí roku Tesla ještě nikdy nezaznamenala.

Může za to fakt, že automobilka opět neplní předběžné plány. Výroba zatím nejmenšího a nejlevnějšího vozu, Modelu 3, který je pro její budoucnost klíčový, totiž zůstává za očekáváním. Při zahájení produkce si firma prošla výrobním peklem, jak tvrdil Elon Musk, ani v dalších měsících se však situace moc nezlepšila. Analytici předvídali, že v posledním čtvrtletí roku 2017 automobilka předá zákazníkům 4.100 kusů Modelu 3, skutečnost ale byla doslova tristní. K majitelům se dostalo jen 1.550 automobilů.

Výrobce ostatně postupně odsouval své plány. Koncem roku mělo z montážních linek sjíždět na 5.000 aut týdně, nyní se ale zdá, že na taková čísla se výroba dostane až v létě. Na vině je údajně nedostatečná produkce baterií v továrně Gigafactory, ideální nebyla ani výrobní kvalita. Musk každopádně ujišťuje, že problémů je týden od týdne méně a firma se avizovaným plánům přibližuje.

Už nyní se však zdá, že další z ambiciózních plánů Tesly nevyjde. Musk avizoval, že díky Modelu 3 letos automobilka vyrobí 500.000 aut, s ohledem na stávající potíže s rozběhnutím výroby nejdostupnějšího elektromobilu v nabídce se ale už na začátku roku dá předpokládat, že tato meta splněna nebude.

Jen o špatných zprávách ale nejnovější ekonomické výsledky Tesly nejsou. Ve čtvrtém čtvrtletí roku totiž zákazníkům navzdory potížím s Modelem 3 předala 29.870 aut, což bylo o 27 % více než o rok dříve. Navíc rostly i tržby, o jednu miliardu dolarů na 3,29 miliardy dolarů.

David Bureš
Diskuze (25)
Avatar - .StenLi.
9. 2. 2018 10:43
Re: Krach
Myslim si ze je vacsia sanca ze Tesla v kozme zhori ako ze Tesla Motors zkrachuje. Kazdy kto ma zakladne vedomosti z matematiky a ekonomiky vie ze je Tesla v tazkom pluse a vtedy sa nezvykne krachovat :-)
Avatar - .StenLi.
9. 2. 2018 10:40
Re: Tesla
Presne tak ako pises.. nie je to len o licovani, 90% vyrobenych aut v Tesle musi ist na opravy/dokoncovacky. V Toyote je to iba 10%. Je to obrovska ztrata penazi, mena znacky a spomalenie vyroby = popis najvacsich problemov Tesly. Nemyslim si ze po predchadzajucej spolupraci by bol problem pretiahnut par kvalitarov k sebe.. ale potom by uz Tesla haterom nic neostalo.. :-)
9. 2. 2018 10:28
Re: Když jsem si ráno přečetl zprávu ČTK...
Však to práve tak robia. Naopak, príkladov toho, na čo narážaš, by sa dalo nájsť viac pri tradičných značkách. ;-)
9. 2. 2018 08:53
Re: Zas nic
o ono to jako melo bejt o baterkach a rakete? na co reagujes? ja psal nekde neco o nejaky rakete?

nebo sis potreboval zatrollit? tak ukol splnen, zatrolill sis :yes:
9. 2. 2018 08:11
Re: Když jsem si ráno přečetl zprávu ČTK...
To je hezká myšlenka, ale tesla peníze ze záloh opravdu neroztočila. Kolik mají rezervací, 400.000? Krát 1.000 USD, to není ani 0.5 mld. Tesla má aktuálně hotovost 3 mld.

Btw, rezervaci můžete kdykoliv zrušit a zálohu vám vrátí. Peníze z rezervací drží stranou. Že neplní termíny nerozporuji, to je ale každého věc, jestli jim ty peníze na zálohu dá (já bych jim je nedal).