Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla vyžehlila norskou žalobu. Musí odškodnit 126 zákazníků...

Jan Mička
Diskuze (0)
Skutečně má Model S P85D menší výkon, než jaký uvádí automobilka? Mezi Teslou a 126 naštvanými norskými zákazníky došlo k vyrovnání.

Loni se dostala na veřejnost zpráva o „podvodných“ taktikách automobilky Tesla. Značka u verze P85D, kterou jsme mimochodem v červnu téhož roku také otestovali, slibovala výkon 700 koní, vozy však údajně měly méně než 500 koní a zákazníci se oprávněně cítili oklamáni. Neseděla ani dynamika – americká organizace Consumer Reports naměřila při zrychlení z 0-100 km/h čas 3,5 sekundy namísto slibovaných 3,3 sekundy. Případem se začali zabývat právníci a věční odpůrci Tesly měli zase na pár týdnů „co žrát“.

Celý problém vzniknul v Norsku, kde požadovala skupina 126 tamních zákazníků vyrovnání. Kaspar N. Thommessen, právník skupiny, tehdy rozhlašoval, že má Tesla příliš nízký výkon a to samozřejmě ovlivňuje i akceleraci, na což bychom ale přišli i bez něj. Všechno se podařilo srovnat až nyní, přičemž automobilka přistoupila k finanční kompenzaci. „Vůz plní požadavky dle metod stanovených certifikačními autoritami,” bránila se Tesla v době probíhajícího sporu.

Nyní je už ale všechno vyřešeno. Právník Kaspar N. Thommessen sdělil agentuře Reuters informace o vypořádání mezi oběma stranami, odmítl ale poskytnout další informace. Podle norského listu Dagens Næringsliv Tesla nabídla každému ze zákazníků finanční kompenzaci ve výši 65.000 norských korun (necelých 200.000 Kč), možností ale údajně bylo více. K benefitům patří také modifikace „postižených" automobilů.

Jan Mička
Diskuze (0)