Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Audi A6 3,0 TDI vs Mercedes E 250 CDI – Čtyřkolková prémie

Diskuze (185)
Postavili jsme proti sobě dvě ze tří nejprodávanějších kombi vyšší střední třídy, obě v provedení 4x4.

Říká se, že dříve bylo všechno jednodušší. U výběru nového auta německé prémiové značky to beze sporu platí.

Kdo chtěl komfort, volil Mercedes. Příznivce ostřejší jízdy nenapadlo nic než BMW a požadavek na pohon všech kol vedl kroky do showroomu Audi. Co bylo, už není – v touze po růstu musí automobilky oslovit co nejširší okruh klientů.

Pozitivní důsledek je jasný: šíře nabídky různých konfigurací je širší než kdy předtím. Pohon všech kol, sportovní design nebo podvozek i naopak velmi komfortní nastavení umí nabídnout všechny tři značky. Naopak poměrně diskutabilní je stírání vzájemných rozdílů a potlačování unikátních znaků.

audi mercedesbenz testy vyssistredni srovnavacitesty audi mercedesbenz testy vyssistredni srovnavacitesty  

Stereotypy a do značné míry i výchozí ladění aut samozřejmě přesto fungují dál. Konzervativní klient proto bude preferovat Mercedes, vždyť třída E se vyráběla už v době, kdy čtyři kruhy ještě dělaly dvoutakty. Prototyp dynamicky založeného a na modernu orientovaného klienta zase usedlejší Mercedes stále z principu neosloví.

Většinový proud trhu ovšem není natolik ortodoxní a v rámci určitých kategorií hledá jediné – jak za své peníze dostat to nejlepší. Proč proto neporovnat na první pohled tak rozdílná auta, jako je Audi A6 Avant a Mercedes-Benz E kombi?

Klasická moderna proti moderní klasice

Už při pohledu zvenčí dochází k jednoznačné konfrontaci dvou přístupů. Audi spoléhá na přímé, mírně prohnuté linie a hladké plochy – tyto prvky definují jeho design. Tvary karoserie jsou ozvláštněny výraznými detaily, jako jsou vytažené blatníky nebo tvar předních i zadních světel s výraznou diodovou grafikou. Výsledek je čistá moderna, z mnoha úhlů nenápadná.

Mercedes naproti tomu sází na tradicionalistický základ. Konzervativně pojatý základ se snaží zaujmout množstvím manýr: dělená přední světla, obří zadní lampy zasahující daleko do boků, stoupající prolisy na bocích a hlavně boule na zadním blatníku, která je odkazem na model z 50tých let minulého století.

Mimochodem, Audi je pro nás v jiném než šedivém, černém nebo bílém laku těžko představitelné. Karoserie Mercedesu naopak jako by byla stvořena pro výraznější odstíny – zakázková modrá designo Mauritius je velmi lákavou volbou.

audi mercedesbenz testy vyssistredni srovnavacitesty audi mercedesbenz testy vyssistredni srovnavacitesty  

Pohled dovnitř rozevírá nůžky ještě víc. Kdo má rád složitější tvary dle nejnovějších trendů, ten musí být z Audi nadšen. Nadšení stupňují výrazné hi-tech prvky: výsuvný displej navigace, touchpad pro zadávání adresy nebo částečně digitální přístrojový štít.

Mercedes je naopak velmi střízlivý, třída E má dokonce uvnitř nejumírněnější design ze všech stuttgartských modelů. Nebýt hranaté kapličky nad přístrojovým štítem a displejem navigace, nenajdeme uvnitř Mercedesu jediný výraznější prvek.

Dlužno dodat, že Audi se opírá o bohaté možnosti příplatkové výbavy, kdežto interiér Mercedesu se drží blíž základní konfiguraci. Matné dřevo je u provedení Avantgarde standardem, připlatit by bylo nutné jen za palubní desku čalouněnou umělou kůží (u Audi tato možnost v běžném ceníku není).

audi mercedesbenz testy vyssistredni srovnavacitesty audi mercedesbenz testy vyssistredni srovnavacitesty Mercedes začne sypat z rukávu protiargumenty až při zkoumání praktické použitelnosti. Multimediální systém Comand neohromí tak propracovanou grafikou, rozlišením displeje ani rozsahem speciálních funkcí, proti MMI v Audi má ale přehlednější a jednodušší ovládání. V Mercedesu je také snadnější ovládání tempomatu a má přehlednější panel klimatizace.

Audi dává svou technickou vyspělost na odiv pomocí promyšlenějšího palubního počítače nebo množství jednoúčelových tlačítek. Navíc potěší možnost zrušit adaptivní funkci radarového tempomatu – když si to řidič přeje, může fungovat jako klasický tempomat.

Co se týká vnitřního prostoru, mají oba vozy zřetelné přednosti. Do šířky na centimetry vyhrává Audi, reálně je ale v příčném směru víc místa v Mercedesu. Stuttgartský vůz vyhrává také rozměrnějšími sedadly. Pasažéři v A6 Avant si naopak budou libovat v podélném směru – hlavně v zadní řadě má Audi zřetelně navrch.

Zavazadlový prostor Audi A6 Avant Mercedes E kombi
Délka u dna [mm] 1170 1050
Délka po sklopení sedadel [mm] 1960 1820
Šířka mezi podběhy [mm] 1070 1120
Výška pod roletou [mm] 420 460
Nakládací hrana [mm] 600 520

Nebo vám záleží na zavazadlovém prostoru? Pak je jasným vítězem Mercedes. Už o 130 litrů větší základní objem leccos napoví. Stuttgartský zavazadelník je navíc lépe přístupný přes nižší nakládací hranu, má větší šířku mezi podběhy a pod roletu se vejdou vyšší předměty. Audi opět kontruje délkou – ta je větší v základní konfiguraci i po sklopení sedadel.

Šest proti čtyřem

Postavit šestiválec Audi proti dvojitě přeplňovanému čtyřválci u Mercedesu může vypadat jako nerovný souboj. Ale navzdory rozdílnému výkonu (180 vs 150 kW) vykazují oba agregáty shodných 500 Nm. Samozřejmě by bylo možné u Audi zvolit i slabší 3,0 TDI se 150 kW a 450 Nm. Situace u Mercedesu složitější: pokud trváme na pohonu všech kol a naftovém pohonu, je další možností již jen podstatně silnější E 350 CDI 4Matic (195 kW, 620 Nm), který už je soupeřem spíš pro chystané A6 3,0 BiTDI (230 kW, 650 Nm).

Počty Newtonmetrů se ani v jednom případě nezapřou. Pro současný provoz jsou obě 500newtonmetrové motorizace zcela dostačující. Dynamika je srovnatelná, přímé porovnání vychází jen nepatrně hůř pro slabší a těžší Mercedes. Audi má navrch ve dvou konkrétních oblastech. Jednak zrychlení z klidu je díky dvouspojkové převodovce a širšímu rozsahu maxima točivého momentu značně lepší. A jednak rozdíl ve výkonu se nakonec projeví – to se ale bavíme o rychlostech nad 180 km/h.

audi mercedesbenz testy vyssistredni srovnavacitesty audi mercedesbenz testy vyssistredni srovnavacitesty  

V otázce spotřeby paliva stojí celá řada technických argumentů. Šest válců vykoná víc práce než čtyři, a tak by Audi mělo být úspornější při časté změně zátěže. Čtyři válce naopak znamenají lepší účinnost při ustálené zátěži.

Jaké proto bylo překvapení, když praxe ukázala opak. Při obvyklých testech v ustálené rychlosti 100 a 130 km/h jsme z palubního počítače Audi odečetli nižší hodnoty. Čtyřválcový Mercedes na dálnici na tempomat žádá 7,6 l/100 km, zatímco šestiválcová A6 se spokojí s necelými sedmi litry.

Odečtená spotřeba paliva Audi A6 3,0 TDI Mercedes E 250 CDI
Průměrná rychlost jízdy 100 km/h [l/100 km] 6,1 6,6
Průměrná rychlost jízdy 130 km/h [l/100 km] 6,9 7,6
Otáčky motoru při rychlosti jízdy 100 km/h [min-1] 1550 1600
Otáčky motoru při rychlosti jízdy 130 km/h [min-1] 1900 2050
Průměrná spotřeba ve městě [l/100 km] 7,7 7,3
Průměrná spotřeba mimo město [l/100 km] 6,2 6,4

Avšak dynamičtější jízda znamená u E 250 CDI stále odběr kolem 8 litrů, A6 3,0 TDI se při srovnatelném stylu jízdy posune do rozmezí 9 až 10 litrů. A i ve městě byl Mercedes nepatrně úspornější, ačkoliv se 4Matic zatím nedodává se systémem start-stop (u nové Audi A6 standard) a dvouspojková převodovka v Audi je teoreticky efektivnějším řešením.

Mimo to mělo Audi již zimní pneumatiky, zatímco Mercedes v době testu jezdil ještě na letních. I to hraje roli, a tak můžeme souboj různých koncepcí motoru ukončit elegantní remízou. Výsledky jsou přitom u obou aut vzhledem k hmotnosti, velikosti a pohonu 4x4 výborné.

Ovladatelnost

Konstrukce obou aut vykazuje poměrně značné rozdíly. Karoserie Audi ve větší míře uplatňuje hliník, vpředu má složitější pětiprvkové zavěšení a vzadu čtyřprvkové. Motor leží nad přední nápravou a poháněna jsou všechna kola trvale prostřednictvím dvouspojkové převodovky a systému quattro 6. generace. Jeho základem jsou korunové převody a viskózní spojka, výchozí rozdělení momentu je v poměru 40:60, extrémem je 70 % na přední, nebo 85 % na zadní kola.

V zatáčkách si Audi pomáhá vektorováním točivého momentu, tedy simulací samosvorných diferenciálů pomocí přibrzďování vnitřních kol v zatáčce. Testovaný vůz má navíc aktivní zadní diferenciál a k lepšímu komfortu si dopomáhá příplatkovým vzduchovým podvozkem.

Mercedes má naproti tomu vpředu jednodušší modifikovanou vzpěru MacPherson, zadní náprava je také čtyřprvková. Motor je vůči předním kolům posunut více dozadu, pohon 4x4 zajišťuje planetová převodovka integrovaná do skříně sedmistupňového automatu. Mezinápravový diferenciál nemá řízenou svornost, výchozí rozdělení hnacích sil 45:55 se mění od 70:30 do 30:70. Funkci uzávěry nahrazuje elektronický systém 4ETS, obdoba vektorování momentu u Audi.

Vzduchové odpružení zadní nápravy je pro kombi třídy E standardem (má za úkol udržovat konstantní světlou výšku), za příplatek je v nabídce nastavitelný vzduchový podvozek Airmatic. Ten však testovaný vůz nemá, je vybaven sníženým podvozkem Avantgarde s pasivně-adaptivními tlumiči Direct Control.

audi mercedesbenz testy vyssistredni srovnavacitesty audi mercedesbenz testy vyssistredni srovnavacitesty  

Technické aspekty ale nezajímají zákazníka tolik jako reálné chování. K posouzení vlastností obou kombíků jsme vyrazili po D1 do Brna a následně jezdili po trase starého Masarykova okruhu.

Na dálnici si nemají Audi s Mercedesem moc co vyčítat. Pneumatiky s profilovým číslem 45 v obou případech pomáhají zachovat velmi slušnou úroveň komfortu, kterou doplňuje perfektní stabilita v přímém směru i v táhlých zatáčkách.

To okresky jsou náročnějším prostředím. A6 zde předvádí všechny své přednosti najednou – ochotně se vrhá do zatáček, chová se neutrálně s lehkým náběhem do přetáčivosti a působí až trochu zábavně. Za volantem jde dobře cítit činnost všech systémů a jejich přínos pro ovladatelnost auta. Volbu tempa navíc značně ulehčuje možnost manuální volby převodů na volantu.

audi mercedesbenz testy vyssistredni srovnavacitesty audi mercedesbenz testy vyssistredni srovnavacitesty  

Má proti tomu Mercedes co nabídnout? Ano i ne… 4Matic si kromě nesporných pozitivních přínosů zakládá hlavně na jedné vlastnosti, a tou je nenápadnost. Že auto ze zatáček táhnou čtyři kola, to není za normálních podmínek vůbec poznat. Vůz se chová neutrálně a elektronika reaguje tak rychle a jemně, že její působení není za volantem vůbec znát.

Mercedes pochopitelně neaspiruje na označení řidičské auto. Limity jeho podvozku ale leží prakticky tak daleko jako v případě Audi. Na silnici proto dokáže být podobně rychlý jako Audi, jen si na místě řidiče neužijete ani ten náznak zábavnosti, který poskytuje Audi.

Cenový duel

Když vcházíte do showroomu, je Mercedes výhodnější nabídkou. Jak by ne, v prodeji je už dva roky a má čtyřválcový motor. Rozdíl ve výši přesně 80 tisíc korun je proto opodstatněný. Audi ho navíc hravě smaže, když vám bude stačit 3,0 TDI quattro se 150 kW – jeho cena 1.317.400,- Kč je jen o 6 tisíc dražší než u E 250 CDI 4Matic.

Ovšem pak začne prodejce Mercedesu sypat trumfy z rukávu. Éčko má navigaci v základní výbavě, stejně jako elektrické dovírání pátých dveří. Paket 125! let přidá výměnou za 36 tisíc korun kompletní výbavu aktivních bezpečnostních systémů a komfortní funkce zpětných zrcátek. Se sadou Activity se pak za doslova symbolických 1.200,- Kč pojí parkovací asistent, vyhřívání předních sedadel a 80litrová nádrž.

Model Audi A6 Avant Mercedes E kombi
Motor 3,0 TDI quattro
(180 kW/500 Nm)
E250CDI 4M
(150 kW/500 Nm)
Základní cena testované verze 1.391.600,- 1.311.600,-
Mercedes - pakety Activity a 125! let - 37.200,-
Airbagy čelní, boční, okenní S S
Airbagy boční vzadu 10.131,- 11.035,-
Airbag kolenní pro řidiče - S
Aktivní zadní diferenciál 29.523,- -
Asistent - mrtvý úhel, jízdní pruhy, radar 63.201,- S
Asistent bdělosti řidiče - S
Asistent nočního vidění 56.196,- 36.300,-
Audiosystém - měnič na DVD 18.284,- 8.712,-
Audiosystém - USB konektor 6.886,- 5.324,-
Automatická 7stupňová převodovka S S
Bezklíčový vstup a startování 18.284,- 25.846,-
Bluetooth hands-free S S
Čalounění palubní desky v kůži - 31.944,-
Čalounění sedadel v kůži 54.217,- 49.658,-
El. otvírání pátých dveří 19.392,- S
El. sklopná zrcátka 6.332,- S
Head-up displej 38.783,- -
Klimatizace - dvouzónová S S
Klimatizace - vícezónová 18.284,- 20.909,-
Kola z lehkých slitin S S
Lak metalický/perleťový 26.713,- 25.265,-
Navigační systém 82.395,- S
Osvětlení interiéru - ambientní 16.028,- S
Osvětlení interiéru - LED 7.875,- -
Palivová nádrž 75, resp. 80 l 3.087,- S
Parkovací kamera vzadu 12.664,- 11.616,-
Parkovací senzory, aktivní asistent 32.887,- S (asistent jen "napovídá")
Přední sedadla el. nastavitelná 35.142,- S ne podélně
Přední sedadla odvětrávaná, vyhřívaná 22.478,- 20.909,-
Střešní okno 43.572,- 26.862,-
Světlomety xenonové s denním LED S 36.300,-
Světlomety s adaptivní funkcí 22.043,-
Tempomat S S
Volant s pádly pro řazení 7.321,- -
Volant vyhřívaný 5.343,- 7.550,-
Vzduchové odpružení 54.811,- 32.815,-
Celková cena [Kč] 2.103.472,- 1.699.845,-

To jsou všechno položky, za které se v Audi připlácí. A jak je patrné z výše uvedené tabulky, příplatky u dalších prvků nadstandardní výbavy jsou téměř vždy vyšší než u Mercedesu. Výsledkem naší konfigurace je, že třída E se čtyřválcem vyjde o 400 tisíc levněji než šestiválcové Audi.

Bude chybět head-up displej, pádla pro řazení pod volantem a LED osvětlení interiéru, případně masážní sedadla. Audi ale zase nenabídne kolenní airbag řidiče nebo koženou palubní desku.

Ale vyšší ceny si pochopitelně Audi jako nejnovější model ve vyšší střední třídě dovolit může. Zájem o novinku je i tak vysoký a cenově citlivější zákazníky může oslovit doprodej odcházející generace, což dokládají statistiky od jarního uvedení nového sedanu.

Otázka vkusu

Přes všechny poznatky jsme se dopracovali k zodpovězení závěrečné otázky – je lepší Audi, nebo Mercedes? V dnešním duelu víc než kdy jindy záleží na osobních preferencích. A to i bez ohledu na cenu, výbavu nebo výkon.

Audi je pro mě topmodelka, která dokáže pořádně zapůsobit už při prvním setkání. Napoprvé okouzlí svými kvalitami, po hlubším seznámení se ale trochu omrzí – v mém konkrétním případě. U někoho může počáteční fascinace vydržet třeba i několik let a soužití s A6 bude maximálně spokojené.

Mercedes nepůsobí tak vyzývavě. Kvality Éčka se ukrývají hlouběji pod povrchem, o to větší však mají pro mě hodnotu. Že vám ale nevyhovuje usedlejší design, méně viditelných hi-tech prvků nebo s nenápadnou samozřejmostí fungující 4x4? Pak bude lepší volbou Audi.

audi mercedesbenz testy vyssistredni srovnavacitesty audi mercedesbenz testy vyssistredni srovnavacitesty  

Druhý pohled (Ondřej Láník)
Rozeznat velké kombi Audi (A6) od toho menšího (A4) není vůbec jednoduché. Když si navíc vyberete některý z řady šedivých barevných odstínů, celkem jistě zapadnete do davu podobných aut na českých silnicích.

Mercedes třídy E si naproti tomu od modernizovaného céčka jistě nespletete.

V interiéru se karta obrací. Vzhled a provedení vnitřního prostoru Audi vás ohromí, věrně kopíruje interiéry, které jsou běžné až v luxusním segmentu. Prostor pro cestující je subjektivně stísněnější, i když míry říkají opak. Základní míry kufru pod roletou jsou velkorysé, ale jak dojde na využití po střechu, narazíte na nižší vnitřní výšku a všelijaká zaoblení.

Éčko je opravdové kombi bez náznaku sportovně se svažující střechy, s obrovskou přepravní kapacitou, přísně geometrickými tvary a s určitým majestátem, který jeho konkurentům schází.

Audi A6 Avant se tváří i chová sportovněji, ale s vědomím existence sedanu A6 a liftbacku A7, bych od delšího a širšího rivala třídy E čekal větší snahu pokořit jej v praktičnosti a objemu jeho zavazadelníku.

Kdybych kupoval skutečně velké kombi, zvolil bych Mercedes-Benz.

Plusy

  • Špičková úroveň kombinace jízdního komfortu a ovladatelnosti
  • Obratnost, čitelné jízdní vlastnosti
  • V rámci šestiválcové konkurence nadprůměrně úsporný motor
  • Vynikající odhlučnění motoru i podvozku
  • Kvalita zpracování interiéru
  • Nejširší možnosti výbavy ve vyšší střední třídě
  • Prostornost v podélném směru

Minusy

  • Práce dvouspojkové převodovky v nízkých rychlostech
  • Vysoká cena plně vybaveného vozu
  • Nepraktické umístění ovladačů MMI, logika práce s kruhovým ovladačem
  • I přes strhující detaily poměrně nevýrazný design
  • Vyšší nakládací hrana zavazadlového prostoru

Plusy

  • Klasický styl v interiéru, špičkové zpracování
  • Lépe využitá šířka interiéru
  • Velký, snadno přístupný a dobře využitelný zavazadlový prostor
  • Lépe vybavené standardní provedení vozu
  • Přívětivější politika příplatkové výbavy
  • Údržba na 3 roky/120.000 km zdarma

Minusy

  • Hrubší zvuk motoru než u šestiválce
  • Velký průměr volantu, velký převod řízení
  • Menší pocit spojení řidiče s autem
  • Kombinace nafta + 4x4 jen ve dvou výkonových verzích
  • Kratší zavazadelník
Diskuze (185)
Model Audi A6 3,0 TDI Mercedes E 250 CDI
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 6 / 4 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 2967 2143
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 180 / 4000 150 / 4200
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 500 / 1400 - 3250 500 / 1600 - 1800
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 243 230
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 6.3 8.1
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 7.2 / 5.2 / 5.9 7.2 / 5.3 / 6
Emise CO2: 156 157
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 565 / 0 695 / 1950
Objem nádrže (l): 75 80
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1865 / 555 1940 / 595
Rozměr pneu: 255/45 R18 245/45 R17
Audi A6 3,0 TDI
Mercedes E 250 CDI
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 1926 4898
b) šířka (mm): 1874 1854
c) výška (mm): 1461 1515
d) rozvor (mm): 2912 2874
e) rozchod vpředu (mm): 1627 1583
f) rozchod vzadu (mm): 1618 1604
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 850 / 1110 810 / 1090
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 660 / 980 600 / 860
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 990 990
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 950 1020
k) šířka vpředu (mm): 1550 1500
l) šířka vzadu (mm): 1510 1500
délka sedáku vpředu (mm): 560 490
délka sedáku vzadu (mm): 490 480
výška opěradla vpředu (mm): 640 620
výška opěradla vzadu (mm): 670 650
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano Ano
Avatar - VL4D
4. 5. 2012 15:41
Re: To asi ne
Nechápu ty neustálé narážky na to, že Audi je součástí koncernu...

A Mercedes není koncernovej? Jak Volkswagen, tak taky Daimler je koncern...
15. 4. 2012 02:55
MB E i Audi A6 jsou skvela auta, nicmene momentalne vladne B
MB E i Audi A6 jsou skvela auta, nicmene podle nemeckych medii momentalne vladne BMW 5 a v naproste vetsine pripadu porazi ve srovnavacich testech oba vozy.
22. 3. 2012 12:01
Spotřeba?
Nechápu, proč tu někdo řeší spotřebu lišící se decilitry u aut za 1,3 mil. ;-\
22. 12. 2011 13:21
ACC ako vypnut?
Zdravim redakciu.

Chcem sa opytat ako je mozne v A6 prepnut ACC do normalneho (neadaptivneho) modu. Ja som tu moznost zatial nenasiel ale velmi by ma potesila. Vdaka!
Avatar - Pepa_007
27. 11. 2011 21:22
Re: Nafta????
Jinak díky za argumenty podle kterých se rozhoduje řidič kupující nové auto vyšší střední.
Zajímaly mne, protože jsem se nikdy nerozhodoval jaké nové auto vyšší střední koupit.
Ikdyž ve vašem případě se jedná o výrobní nástroj nutný k podnikatelské/zaměstnanecké činnosti a tudíž auto podle toho vybrané.