Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Opel Astra 1.0 Turbo Innovation – Jak mi udělalo radost 77 kW

Martin Machala
Diskuze (83)
Asi by mě nenapadlo, jak moc budu za volantem tříválcové litrové astry spokojený. Byť výtky by byly.


Design, interiér


Na začátek mi prosím dovolte nostalgickou vsuvku. Opel Astra Classic, ta nejpůvodnější, „pokadettová“, byla naším prvním novým rodinným autem. Psal se rok 1999, já zrovna nastupoval na gympl a byla to pro mě takřka životní událost. Myslím to auto, samozřejmě. Z vůně úplně nového auta jsem byl nadšený, řídit jsem ještě oficiálně nesměl, rodiče jsem ale snad hned druhý den uprosil, abychom se vydali na jedno tradiční olomoucké autoškolní parkoviště. Tehdejší Astra Classic neměla snad žádnou výbavu, funkci posilovače řízení se snažil alespoň částečně suplovat obrovský volant, elektricky se neovládalo vůbec nic, z druhovýroby jsme dokupovali i dálkové ovládání centrálního zamykání. Vtipné bylo výškové nastavování sedačky řidiče prostřednictvím kličky – žádné „pumpování“, ale točení „švihadlem“ jako u bočního okénka. Pro mě to však bylo naše první nové auto, a kdybych mohl, tak bych v něm i spal. Rodiče jsou od té doby s jedním odskočením k Fiatu blesku věrní, ke značce mám tedy trochu osobnější vztah.

Snad jste moje nostalgování přežili. I kvůli výše zmíněnému mě tedy lehce mrzí, že astra alespoň u nás prodejní rekordy zrovna netrhá. Vždyť třeba za listopad není ani v top ten nejprodávanějších modelů nižší střední třídy. Ani v nejlepší desítce! Přiznám se, vztah nevztah, že až takhle malý zájem prostě nechápu. Astra je dobré auto, v čemž mě utvrdil i aktuálně testovaný tříválec s výkonem 77 kW. Bylo to vlastně jedno z nejpříjemnějších aut za poslední dobu.

Nápadná není, hezká ano

Těžko říct, jestli třeba někomu nevadí, že nová astra jako nová úplně nevypadá. Že se hlavně designem předních partií velmi podobá předchůdci. Na druhou stranu, u golfu se návaznost jednotlivých řad bere jako záruka kvalitní genetické výbavy, proč by tedy optická spřízněnost měla u opelu nižší střední třídy pohoršovat. Na začátku, tedy už před třemi lety, jsem si zvykal na zvláštně zalomený sloupek C, nejdřív mi to celé přišlo jako podivný průsečík různých hran a linek, teď se mi bok vlastně už líbí a díky němu poslední generaci spolehlivě odliším. A i když mi obě astry trošku splývají, novější mi přijde od pohledu o něco subtilnější, taková nějaká opticky lehčí. Možná je to autosugesce, když od začátku Opel zdůrazňuje, jak novinka zhubla.

Interiér je… Příjemný. Tohle slovo se mi bude v průběhu testu asi dost opakovat, sedí totiž na astru tak nějak obecně, vnitřek nevyjímaje. Základní tvar, uspořádání ovládacích prvků, výběr materiálů, to všechno je… Příjemné. Opravdu, uvnitř se cítíte dobře, přístrojovka vypadá hodnotně, zorientujete se rychle. S faceliftem by ale mohl přijít modernější přístrojový štít, klasické budíky neměnit, ale displej palubního počítače mezi nimi s kostička-grafikou už trochu přesluhuje. Modernou nekřičí ani centrální displej, který je od druhé výbavy Enjoy sedmipalcový. Navigace přijde na deset tisíc, za dvacet (od druhé výbavy Enjoy výš) dostanete větší osmipalcový displej, já bych asi nejspíš sáhl po sadě „Inovace“, která sice stojí 47.000 Kč, obsahuje však kromě osmipalcové navigace taky LED Matrix světlomety a ty jsou prostě parádní. S takto svítící astrou se mi ještě nestalo, že by mě v automatickém režimu dálkových světel někdo problikával. Jednotlivé LED segmenty osvětlují vždy jen to, co osvětlovat mají, třeba před vámi jedoucí auto krásně „obkreslí“. Doporučuju vyzkoušet, je to docela zážitek a příjemná a dobře fungující fičura. Zase to slovo, příjemná…

opel testy malevozy opel testy malevozy  

Ještě když zůstanu u jednotlivých výbav, trochu mě zarazilo, že automatická klimatizace je v základu až u nejvyšší verze Innovation (s motorem 1.0 Turbo 77 kW za 458.900 Kč). Ale vzhledem k tomu, že od předcházejícího Dynamicu dělí Innovation jen deset tisíc, nemá cenu o předstupni přemýšlet. To bych spíš zapřemýšlel, jestli by mi náhodou nestačil druhý stupínek Enjoy, sice bez automatické klimošky (příplatek patnáct tisíc), ale jinak slušně vybavený a s testovaným litrem o výkonu 77 kW se ještě vejde pod čtyři sta.

Naprosto parádní jsou přední sedačky s takovým tím doktorským certifikátem AGR, na nichž jsem si tradičně jen vrněl, mimo jiné také díky nastavitelné délce sedáku. Šoupacích směrů je celkem osm, pohodlnou polohu tedy najdou různě vysocí řidiči/řidičky. S Innovation sedíte na AGR standardně, v Enjoy se devět tisíc připlácí. Takže to máme patnáct za automatickou klimatizaci, devět za sedačky… Innovation se asi nakonec jeví jako nejlepší a nejvýhodnější volba.

Motor, jízdní vlastnosti


Motor

Z litrového tříválce o výkonu 77 kW jsem byl zpočátku bez přehánění nadšený. Vadila mi vlastně jenom pětistupňová převodovka, celkem podle očekávání – dlouhé převody, které dynamiku logicky rozhodně nepodporují. Kromě toho taky dlouhé dráhy samotného řazení a divně tvarovaná mohutná hlavice páky. Vzhledem k udávaným parametrům (77 kW, 170 N.m, 11,6 s) jsem byl svižnými reakcemi tříválce nejdřív příjemně překvapen, samotnému na palubě mi vůbec nepřišlo, že bych měl být s přihlédnutím ke kubatuře dynamicky neuspokojen. Příjemná jízda, nadprůměrné odhlučnění, spotřeba kolem šesti litrů (s přebytkem dálnice a města).

opel testy malevozy opel testy malevozy  

O to větší překvapení pro mě bylo, když v aktuálním technickém speciálu Světa motorů věnovanému maloobjemovým tříválcům ten Opelův zrovna neuspěl. Zejména stran dynamiky. Vzhledem k nejnižšímu podávanému výkonu (77 kW opravdu není ani mezi tříválci hitparáda) to možná nepřekvapí, že ale kolega Martin Vaculík naměří suverénně nejhorší pružné zrychlení, to bych vzhledem k subjektivně příjemné dynamice úplně nečekal. Konkurencí litrovému turbu od Opelu byly následující jednotky – 1.0 EcoBoost 92 kW, honďácký 1.0 VTEC Turbo 93 kW, 1.0 BoosterJet 82 kW od Suzuki, 1.0 TSI 81 kW, italský 1.0 FireFly 88 kW a korejský 1.0 T-GDI 88 kW. Jak vidno z tabulky, oplácký litr ztrácí hlavně v disciplíně 80-120 km/h na pátý převodový stupeň, vzhledem k absenci toho šestého žádné překvapení. Ztráta je to nicméně výrazná, ani na čtyřku z šedesátky na stovku však litrové Turbo zrovna neexceluje.

Opel Astra vs. tříválcová konkurenceOpel Astra 1.0 Turbo 77 kWFiat 500X 1.0 FireFly 88 kWFord Focus 1.0 EcoBoost 92 kWHonda Civic 1.0 VTEC Trubo 93 kWKia Ceed 1.0 T-GDI 88 kWSuzuki Vitara 1.0 BoosterJet 82 kWŠkoda Fabia Combi 1.0 TSI 81 kW
Pružné zrychlení z 60 na 100 km/h (4. st.)10,28,07,37,98,58,58,2
Pružné zrychlení z 80 na 120 km/h (5. st.)15,911,110,410,713,313,811,7
Naměřená spotřeba paliva6,27,85,76,27,26,45,7

Tváří v tvář litrové konkurenci tedy se stopkami v ruce tříválec od Opelu v pružnosti i dynamice nestačí, stojím si však za tím, že zklamaní za volantem nebudete. Z pětky tedy podřazovat musíte, ta je opravdu dlouhá, na čtyřku jsem však čiperně předjížděl a opravdu neměl pocit, že by astra nejela. Možná k tomu přispělo i to, že na válcové zkušebně výrobcem udávané hodnoty výrazně předčila.

opel testy malevozy opel testy malevozy  

Teď už budu objektivně pozitivnější. Jestli něco litrový tříválec od Opelu opravdu umí, pak je to kultura chodu. Snad ještě nikdo nedokázal tak efektivně potlačit tříválcový charakter, tápat budete i po studeném startu. Nepomůžou ani vyšší otáčky, tříválec i tady zůstává projevem čtyřválcový. Nejvíc díky vyvažovací hřídeli, kterou používá právě a jenom tříválec s bleskem ve znaku. Opelu to však nestačilo a ticho si pojistil ještě třeba vstřikovací soustavou oddělenou od hlavy válců tlumícími díly, o pohon rozvodů i vyvažovací hřídele se starají řetězy s obrácenými zuby. Zvukovým projevem tak není 1.0 Turbo 77 kW příjemný, ale nejpříjemnější. A pro doplnění – v současné specifikaci je tříválec už vybaven filtrem pevných částic.

Jezdí prostě…

… příjemně. Už s tím začínám být otravný, ale ani při hodnocení jízdních vlastností mě trefnější přirovnání nenapadá. Od prvních metrů vnímáte lehkost auta, tohle autosugesce nebude, vždyť konkrétní testovaný kus má v techničáku zapsáno 1263 kg (Opel mluví o průměrném hmotnostním úbytku v porovnání s předchůdcem zhruba dva metráky). K uvedené hodnotě samozřejmě velice pomohl i samotný tříválec, který s kompletním příslušenstvím váží 106 kg. Astra tak neskutečně lehce zatáčí, stabilitu si udržuje i s pouhou jednoduchou torzní příčkou vzadu, chybí dokonce i Opelem oblíbený Wattův přímovod (ten přichází ke slovu až u silnějších motorizací). Že si dali u Opelu s konstrukcí astry opravdu záležet, dokazuje mimo jiné i akumulátor uložený v kufru. Kvůli rozložení hmotnosti, to vám určitě došlo.

Parádní je i tlumení nerovností, tupé rány prostě podvozek nedává ani na sedmnáctipalcových liťácích. Dobře, není to žádný extrémní rozměr, takový klid jsem na své rozbombardované lesní příjezdovce už ale dlouho nezažil. Ať jsem jel krokem, nebo astru potrápil rychlejším průjezdem, pokaždé perfektně výmol vypružila. Prostě ve všech ohledech příjemná jízda.

Závěr


Závěr

Je to až smutné, že se takhle dobré auto českým zákazníkům nelíbí. Nebo přesněji řečeno ne tak, jak by mělo. Poslední Opel Astra je vynikající, kvalitně a poctivě udělané auto s prostorným a hezkým vnitřkem, skvělými jízdními vlastnostmi, pohodlným podvozkem a mimořádně kultivovaným tříválcem. Tomu objektivně chybí nějaký ten koník navíc, subjektivně mi ale dynamika jako vyloženě slabá nepřišla. Opravdovým limitem je pouze pětistupňová převodovka, zvláště u takto ne zrovna potentního motoru by se kratší odstupňování velice hodilo. Spotřeba se však i v zimě dokáže držet šesti litrů. Kupujte, dokud jsou. I ta cena je příjemná, za nejvyšší a komplet vybavenou specifikaci dáte s motorem 1.0 Turbo/77 kW 458.900 Kč.

opel testy malevozy opel testy malevozy  

Nejlevnější verze modelu371.900 Kč (1.0 Turbo/66 kW Selection)
Základ s testovaným motorem376.900 Kč (1.0 Turbo/77 kW Selection)
Testovaný vůz bez příplatků458.900 Kč (1.0 Turbo/77 kW Innovation)
Testovaný vůz s výbavou560.900 Kč (1.0 Turbo/77 kW Innovation)

Plusy

  • Prostorný, kvalitní a útulný interiér
  • Dokonalé přední sedačky
  • Mimořádně kultivovaný tříválcový motor
  • Reálně nízká spotřeba
  • Hbité jízdní vlastnosti
  • Vynikající tlumení nerovností

Minusy

  • Dynamika za tříválcovou konkurencí zaostává
  • Jen pětistupňová převodovka

Foto: Ondřej Lilling

Zobrazit celý článek
Martin Machala
Diskuze (83)
Opel Astra 1.0 Turbo Innovation
Cena základní sestavy 458 900 Kč
Výbava základní sestavy Asistent pro rozjezd do kopce, palubní počítač, dálkový centrál, tempomat, elektricky ovládaná boční okna, ergonomické sedadlo řidiče AGR, mlhovky, dešťový senzor, samozatmívací vnitřní zpětné zrcátko, automatické přepínání dálkových světlometů, ambientní osvětlení interiéru, automatická dvouzónová klimatizace, bezklíčkové otevírání a startování, elektrická parkovací brzda, elektricky ovládaná, vyhřívaná a sklopná vnější zpětná zrcátka, šestnáctipalcová litá kola. Kč
Cena testované sestavy 560 900 Kč
Výbava testované sestavy Metalíza (+20.000 Kč), zimní sada I – vyhřívání předních sedadel a kůží potaženého volantu, tempomat, výdechy ventilace pro zadní sedadla (+14.000 Kč), sada Inovace – audiosystém Navi 900 IntelliLink, adaptivní LED Matrix světlomety, LED zadní světla (+47.000 Kč), automatický parkovací asistent (+16.000 Kč), sedmnáctipalcová litá kola (+5000 Kč). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 3 / 4
Zdvihový objem (ccm): 999
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 77 / 4500
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 170 / 1800 - 4300
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 195
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 11.6
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 5.5 / 4.1 / 4.7
Emise CO2: 107
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 370 / 1210
Objem nádrže (l): 48
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1198 / 507
Rozměr pneu: 225/45 R17
Opel Astra 1.0 Turbo Innovation
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4370
b) šířka (mm): 1809
c) výška (mm): 1485
d) rozvor (mm): 2662
e) rozchod vpředu (mm): 1548
f) rozchod vzadu (mm): 1565
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 830 / 1120
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 570 / 920
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1010
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 1010
k) šířka vpředu (mm): 1510
l) šířka vzadu (mm): 1440
délka sedáku vpředu (mm): 570
délka sedáku vzadu (mm): 530
výška opěradla vpředu (mm): 650
výška opěradla vzadu (mm): 640
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
25. 10. 2020 08:38
Re: Stejná pozitivní zkušenost
Ahoj, reaguji s párletým zpožděním :-). To si mě nahlodal s tou Astrou, taky už jsem měl silný auta, ale nějak zjišťuji, že mi stačí čím dál míň výkonu. Ta 1.0 už se myslím nevyrábí. Nezkoušel si tu 1.2 co se do ní dává teď a jak si dopadl, nepořídil sis nakonec tu 1.0 jak o ní píšeš ? :-).
Půjdu si obě verze asi někam projet, není nad osobní zkušenost..
3. 1. 2019 18:52
Auto velice hezké, ale
pro mne má jednu zásadní věc, pro kterou současnou Astru nechci! A tou je velice skloněné čelní okno, tzn. dlouhé a sloupky, které zakrývají výhled. A-sloupky se navíc od spodku nahoru sbíhají k sobě a výsledkem výše uvedeného je, že koukáte při "správné" výšce postavy nebo posedu při otočení hlavy zejména doleva do sloupku místo abyste koukali do bočního okna a viděli např. na kruhovém objezdu auta přijíždějící zleva nebo na přechodech pro chodce přicházející postavy zleva... vidíte polstrovaný silný sloupek.....
A bohužel i v článku zmiňovaný VW Golf 7. generace má stejný problém.
Za sebe při výběru auta, po zkušenostech s jiným typem Opla již budu vždy na prvním místě preferovat výhled z pozice řidiče do boku!!!
A i v dnešní době jde postavit pěkné auto s A-sloupky skloněnými pouze mírně - viz. např. BMW řady 1, Škoda Fabia III, nový Ford Fokus nebo poslední generace Honda Civic. A nebo i škoda Octavia III.
Škoda, že se Opel neinspiroval při stavbě poslední generace K výhledem ze, v článku panem redaktorem,zmiňované generací F (v roce 1999 byla na trhu dva roku generace G, Classic byla právě v té době generace F).
Zkrátka výhled z vozu je pro řidiče nejdůležitější věc!
Avatar - palix
22. 12. 2018 21:37
Re: Pěkný článek + vysvětlení
Aj moja Astra bola od začiatku netesná. Tiež do nej trochu tieklo cez zadné okno počas dažďa. Síce voda ostala na prahu a vytiekla von, ale reklamoval som. Neopravili to na 100%, ale nechal som to tak, lebo vody bolo už len minimum.
Po čase som dával do zadu repráky a keď som videl ako opravili ten igelit, ktorý tam bol, tak som si nepekne zanadával. Ale ináč bolo auto v pohode - a to bolo vyrobené v Poľsku ako verzia Classic, ktorá bola ešte trochu "oholená" o niektoré veci oproti nemeckej verzii.
Každopádne po rokoch som sa priklonil k "japoncovi". Roky som kadečo čítal a zdá sa mi, že práve majitelia "japoncov" sú najspokojnejší. Aj keď dokonalé nie je žiadne auto.
22. 12. 2018 19:51
Re: Ztráta výkonu
Zalezi, co od auta ocakavas. Pri milenke tiez primarne neriesis spolahlivost. U manzelky je to cenena vlastnost.
22. 12. 2018 18:01
Re: Pěkný článek + vysvětlení
Podla mna je pre opel stastie, ze skoncil u PSA. Opel sa uz roky nevedel dostat do ciernych cisel. PSA je koncern, ktory momentalne produkuje uspesne modeli, presli dost zlozitym procesom zlepsenia kvality vyroby a z toho by opel mohol tazit.