Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota na českém trhu: Přehled novinek pro podzim 2011 a rok 2012

Ondřej Láník
Diskuze (0)
Klíčovým modelem letošního podzimu je Yaris, začátek roku 2012 bude ve znamení modernizovaného Avensise.

Na mezinárodní prezentaci nové Toyoty Yaris potvrdili představitelé českého zastoupení Toyota Motor Czech hned několik připravovaných novinek pro český trh.

Třetí Yaris

Nejbližší velkou novinkou Toyoty je Yaris, který přijde ve tří- a pětidveřovém provedení na přelomu září a října 2011.

Třetí Yaris je jiný na první pohled, ale změnilo se toho mnohem víc. Zatímco dosud tvořily klientelu z 65 % ženy, nový přístup designu a konstrukci vozu má podíl zákazníků obou pohlaví vyrovnat. Součástí marketingové analýzy dosavadních výsledků prodeje byl vysoký průměrný věk zákazníků malé Toyoty. I to by se nyní mělo změnit. Dosud tvořili kupci Yarise do 45 let jen 16 % zákaznické báze, nově by to mělo být hodně přes 40 %.

Prodejní plán pro český trh počítá s odbytem 1.400 Yarisů v roce 2012. Zájemce chce Toyota hledat mezi stávajícími 25 tisíci majiteli Yarisů na českém území, ale podstatnou část odbytu budou tvořit i od konkurence získaní klienti.

Trendem posledních měsíců v kategorii malé vozy je podle Toyoty příklon zákazníků k silnějším motorizacím. I proto je nejvíce pozornosti věnováno Yarisu 1,33 Dual VVT, který se má stát nejprodávanější motorizací v Evropě (cca 50 % odbytu modelu) i na českém trhu.

Avensis 2012

Ještě v roce 2011 automobilka ukáže modernizovaný Avensis, který je v současné podobě na trhu od začátku roku 2009. Mezinárodní dynamická prezentace je naplánována na konec roku 2011, krátce na to (v 1. čtvrtletí 2012) by se modernizovaný Avensis měl dostat i na český trh.

Nové hybridy

V roce 2012 pak mají přijít další nové modely. Zájemci o Prius Plug-in Hybrid se dočkají konec poloviny roku 2012.

Sílící tlak konkurence (Opel Ampera, Chevrolet Volt) Toyota vnímá, ale s ohledem na výrazně (o několik tisíc euro) nižší cenu Priusu Plug-in Hybrid očekává, že své dominantní postavení na poli full-hybridních vozů rozšíří i na hybridy s dlouhým dojezdem a možností dobíjení ze zásuvky.

Něco malého i něco pro rodiny

Na léto 2012 bude směřována národní premiéra velkoprostorového hybridu Prius+.V podobném termínu má dorazit taky Yaris Hybrid.

Malé rodinné MPV Verso S se v posledních měsících zdrželo na cestě za evropskými zákazníky, za což však mohou vnější vlivy, konkrétně zemětřesení v Japonsku a následné problémy s obnovením výroby u dodavatelů Toyoty. Toyota Motor Czech s Versem S počítá, přijít by mělo v průběhu prvního pololetí příštího roku.

Během roku 2012 by mělo být jasnější, jak budou vypadat nástupci kolínských miniaut, tedy Aygo druhé generace.

Toyota FT-86

Velké naděje vkládají marketingoví stratégové do nového kupé, připravovaného ve spolupráci se Subaru. Toyota se prý bude snažit zpřístupnit jej co největšímu počtu zákazníků. Rozhodně by prý nemělo jít o další z řady sportovních kupé, o kterých se bude jen snít, ale na silnicích nebudou vidět.

Podrobnosti o technice se dozvíme zřejmě už ve Frankfurtu. Sériové kupé pak Toyota ukáže v Ženevě 2012.

Ondřej Láník
Diskuze (0)