Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota FJ44: Klasický Land Cruiser v úpravě Icon (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Kalifornská firma Icon Jonathana Warda se specializuje na renovace a přestavby starších terénních aut. Nový život vdechuje třeba Toyotám Land Cruiser série 40.

Icon staví tzv. restomods, citlivě tedy restauruje starší auta a vybavuje je modernější technikou. Nespecializuje se pouze na Toyoty Land Cruiser, ale i na americké Fordy Bronco. Magazín Tuned však na videu představuje japonskou klasiku, která vzešla právě z dílen Icon. Jméno firmy tady sedí do puntíku... Kromě toho jsou na svou práci patřičně pyšní, protože celek dělají detaily – a ty představují naprostou špičku. Včetně nezbytných log na blatnících.

Toyoty Land Cruiser (legendární označení získaly ale až později) měly hodně co do činění s legendárním Jeepem, což prozrazuje i písmeno J v kódovém názvu. Celé jméno použít Japonci nemohli, práva koupilo spolu s licencí jen konkurenční Mitsubishi. Původní model BJ vznikl dokonce na objednávku americké vlády pro válku v Koreji – dle specifikací Willysu. Nešlo tedy o kopii, jak se tvrdí... Pozdější série 40 se rodila včetně prototypů celých šestadvacet let (1958-1984), patří mezi nejznámější vozy této řady. Brazilská verze Bandeirante však vyběhla z výroby až na počátku nového milénia, v roce 2001!

Icon FJ44 má pod kapotou americké vidlicové osmiválce GM 5,3 l/261 kW, případně 5,7 l/313 kW spojené s pětistupňovou manuální převodovkou, portálové nápravy Dana, vrtané kotouče, mohutné vinuté pružiny s dráhami až 300 mm a ručně vyrobenou hliníkovou karoserii s kryty a výfukovým systémem z nerezové oceli. Čtyřválcový diesel 2,8 l/101 kW doplňuje 1.9 TDI od Volkswagenu. Ten je za příplatek, stejně jako sportovní podvozek a brzdy s šesti, respektive čtyřpístkovými třmeny. Mezi dalšími prvky na přání nechybějí uzávěrky diferenciálů, moderní audio i navigace...

Svalnatý tradiční off-road s dlouhým rozvorem a čtveřicí dveří (tyto verze vznikaly jen v období 1960-1966) se dá nyní používat každodenně, má i zesílený původní rám. Jenže za něj zaplatíte klidně 120 tisíc dolarů, tedy skoro tři miliony korun. V terénu, kam bezesporu hlavně patří, se však neztratíte. Z problémů vás nemusí vytahovat cizí auto, máte přece naviják. Klimatizace potřeba není, kdyžtak se složí střecha, odepnout se dají i samotná boční okna...

Aleš Dragoun
Diskuze (0)