Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Land Cruiser V8: Facelift pro japonský trh

David Bureš
Diskuze (0)
Modernizovaný japonský offroad s vidlicovým osmiválcem se změnil jen v detailech.

Toyota zveřejnila první snímky faceliftovaného Land Cruiseru určeného pro domácí, japonský trh. Modernizovaný offroad pro ostatní trhy by se od této verze neměl nijak dramaticky lišit. Je třeba zdůraznit, že se jedná o větší, osmiválcové provedení, v Česku prodávané pod označením Land Cruiser V8. Kdy bude představena evropská verze tohoto auta, není v tuto chvíli jasné.

Nejvíce viditelnou změnou je upravená chromovaná maska chladiče, kterou doplňuje hranatější přední nárazník s nově tvarovanými mlhovkami. Součástí jinak tvarovaných hlavních světlometů je nově pás diod pro denní svícení.

Do vnějších zpětných zrcátek jsou integrována směrová světla, jinou grafiku mají koncové světlomety. Jiná jsou také 18 a 20palcová hliníková kola.

Uvnitř je prakticky jen nový displej informačního systému na vrchu středové konzole. Toyota pak slibuje nové barvy obložení palubní desky, čalounění sedadel a výplní dveří.

Pod kapotou Land Cruiseru pro Japonsko zůstává benzinová 4,6litrová V8 o výkonu 234 kW při 5600 min-1 a točivém momentu 460 Nm při 3400 min-1. Motor je kombinován se šestistupňovou samočinnou převodovkou a pohonem všech kol.

V Česku se Land Cruiser V8 přitom prodává se vznětovým 4,5litrovým vidlicovým osmiválcem o výkonu 195 kW a maximálním točivém momentu 650 Nm.

Mezi technické novinky patří modifikovaný systém Multi-Terrain Select, měnící mimo jiné chování kontroly trakce a ABS v závislosti na zvoleném nastavení. Upraven byl i automatický systém Craw Control pro jízdu v terénu.

Ceny Land Cruiseru V8 v zemi vycházejícího slunce začínají na částce 4.400.000 jenů (v přepočtu asi 1.120.000,- Kč) za pětimístnou verzi GX. Nejluxusnější provedení, osmisedadlové ZX v Japonsku stojí 6.300.000 jenů (cca 1,6 milionu korun). Na českém trhu je Land Cruiser V8 za 2.060.000,- Kč.

Již oznámila luxusně zaměřená značka Lexus, že na lednovém autosalonu v Detroitu představí modernizovaný model LX, který je ve skutečnosti upraveným Land Cruiserem V8. Díky prvním fotografiím faceliftované Toyoty tak máme představu, jak bude vypadat i vylepšený Lexus.

David Bureš
Diskuze (0)