Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota MR2 turbo - předvoj formule 1

Michal Fokt
Diskuze (2)
Toyota již zanedlouho vstoupí do F1 a v rámci příprav si pohrála s vozem MR2, který „zkřížila“ se závodním monopostem.

Toyota již zanedlouho vstoupí do F1 a v rámci příprav si pohrála s vozem MR2, který „zkřížila“ se závodním monopostem.

To, co vidíte na fotografii, byste rozhodně nepovažovali za japonský roadster MR2. Karoserie si totiž zachovala ze svých původních tvarů opravdu jen hrubé rysy, zatímco převládly geny formule 1. Přídi vévodí dlouhý „nos“ monopostů, z profilu zase chybí značná část dveří a záď postrádá kapotu motoru.Větší bezpečnost posádky zaručí trubkové výztuhy za zadními sedadly, dostatek vzduchu k nadechnutí získá pohonná jednotka díky přídavnému sacímu potrubí, začínajícímu těsně za hlavami cestujících.

Tento speciál pohání stará známá zážehová osmnáctistovka, jejíž původní výkon činil 103 kW. Díky turbodmychadlu a dalším sportovním úpravám však nyní dosahuje úctyhodných 190 kW, takže dokáže zrychlit na 100 km/h za méně než pět sekund a jet až 250 km/h..

Tahle Toyota je s největší pravděpodobností pouze studií, a to, že se tento vůz někdy objeví na silnici vylučuje hlavně jeho cena. Zjistili jsme totiž, že úpravy, které změnily MR2 v tento model stály více než 3,5 milionu korun, takže by se jeho cena vyšplhala k neuvěřitelným 4,8 milionům Kč. Takže si raději kupte Ferrari Maranello..

Toyota již vytvořila podobný za hřích stojící automobil před dvěma lety, tehdy však ještě na bázi kupé Celica a v kanárkově žluté barvě. MR2 turbo je již vyveden ve válečném malování Toyoty a nese i jména sponzorů týmu, tedy zejména značky Panasonic. Kromě všech kladů vozu – od výkonu přes vzhled až po originalitu je však poněkud absurdní, že Toyota k oslavě vstupu do prémiové závodní kategorie atmosféricky plněných motorů použila zrovna turbomotor. Použití nepřeplňované jednotky se systémem VVTL-i, vybičované k podobným výšinám by jistě bylo stylovější..

Michal Fokt
Diskuze (2)